Eier 20 år gammelt Julius-maleri

Nina Børrestad er den stolte eier av et av de aller første maleriene som Julius malte – da han enda var et sjimpansebarn

- Det er oppriktig fint, og har hatt hedersplassen i stua i 20 år, forteller Nina, som arvet maleriet etter sin far, journalist Birger Folmar.

Da Fritidsparken stod ferdig i 1983, fikk noen utvalgte VIP-gjester invitasjon til en seremoni før den offisielle åpningen. Som en del av invitasjonen til dette arrangementet fikk de få utvalgte gjestene hvert sitt Julius-maleri. Nina Børrestad var bare en ungdom den gang hennes far fikk maleriet, men hun har alltid hatt et helt spesielt forhold til det.

- I maleriet seg jeg yrende liv. Det gir assosiasjoner til Dyreparken og jeg har hele barndommen min i dette bildet, forteller hun.
- Pappa var glad i kunst. Men hver gang han kom hjem med et nytt maleri, syntes jeg alltid at Julius-maleriet fortsatt var best, forteller hun.
For tiden holder familien Børrestad på med en ombygging av stuen, men maleriet skal fortsatt få en fremtredende plass.
Nå lurer hun på hvor mange andre av VIP-gjestene som har spart på Julius-maleriene sine.
- Det er sikkert ikke mange som har spart på det, tror hun.

Da hun sommeren 2004 leste at det skulle være auksjon av Julius-malerier, fulgte hun spent med. Når det viste seg at gjennomsnittsprisen på de auksjonerte maleriene kom opp i nesten 3000 kroner, skjønte hun at det også er en viss verdi i maleriet som henger på stueveggen.
Men for Nina er det affeksjonsverdien som er det viktigste.
Og de to barna hennes, Brigithe (11) og Sondre (9) har også fått et forhold til Julius-kunst.
- Det blir nok en kamp om å arve det videre, smiler Nina.

 

Trenger du hjelp?