Tigertvillingenes første dager (Arkiv 31.12.2003)

Tigertvillingene Rex og Ingrid Alexandre ble født i Dyreparken 16. desember 2003. Her er en dagbok over deres utvikling de første to ukene:

Onsdag 31. desember 2003
Hann-ungen har lagt på seg 320 gram det siste døgnet! Det er nesten 10 prosent av vekten. Årsaken er at han drakk lite melk i går, men har til gjengjeld drukket veldig mye melk i dag.
I dag var Ryeka ute hele formiddagen sammen med Ulysses og Tinka, nesten fire timer i strekk. Av og til får hun skikkelige raptuser og hopper og klatrer og kliver i trærne, må tydeligvis få ut energi. Resten av dagen ligger hun inne hos tvillingene, bare avbrutt av småturer ut i friluft.
Vekt:
Hann: 3980 gram, hunn: 3580 gram

Tirsdag 30. desember
I dag fikk Tinka hilse på smøsøsknene sine for første gang. Tigerpasser Rune Landås lot Tinka få komme inn til tvillingene mens han stod på betryggende avstand. Han fryktet at Tinka ville leke for voldsomt med de to små, men i stedet ble hun skeptisk og trakk seg unna etter at ungene freste faretruende da hun nærmet seg.
Vekt:
Hann: 3660 gram, hunn: 3440 gram

Mandag 29. desember

Ryeka var ute i to timer i dag. Det er første gang hun er borte fra tvillingene så lenge. Hun koste seg og lekte med Tinka, klatret i trær og så virkelig ut til å få ut energi og finne roen.
I dag ble tiger-tvillingene også rikskjendiser, reportasje med levende bilder av tigrene ble sendt både på NRK1 Dagsrevyen og på TV2-nyhetene.
Vekt:
Hann: 3500 gram, hunn: 3320 gram.

Søndag 28. desember
Tvillingene virker roligere i dag. Tidligere har de alltid frest når tigerpasser Rune Landås har tatt i dem, men i dag gjorde de ikke det. Har nok blitt mer vant til uvante lyder og lukter.
Vekt:
Hann: 3380 gram, hunn: 3220 gram.


Lørdag 27. desember
I dag morges åpnet begge tigerungene øynene! De er nå 11 dager gamle. Til sammenlikning tok det 13 dager før storesøster Tinka åpnet sine øyne. Begge tigerungene legger godt på seg av morsmelk. I dag veier begge over tre kilo, noe som begynner å nærme seg en fordobling av fødselsvekten. Da Tinka var 11 dager gammel veide hun "bare" 2120 gram. Men så fikk hun til gjengjeld ikke melk fra moren sin.
Nå kan tigerpasser Rune Landås også se at det er en viss forskjell på de to tigerungene. Hunn-tigeren er lysere i pelsen, mens hannen er mer markert i mønsteret, med kraftigere tegning i ansiktet.
Når Rune veier dem, er de fortsatt skeptiske, og freser til når de blir tatt opp. Men bare han holder dem en stund, roer de seg.
Vekt:
Hann: 3180 gram, hunn: 3060 gram.

Fredag 26. desember
En stille og rolig dag, uten synlige endringer verken hos mor Ryeka eller tigertvillingene.

Torsdag 25. desember
Ryeka blir mindre avhengig av barna sine. Hver dag går hun litt lenger ut i tigeranlegget på de daglige lufteturene sine.Men hun returnerer raskt til tvillingene. Nå er situasjonen så stabil og god at tigerpasser Rune Landås vurderer åpne opp Tigerens Rike for publikum etter nyttår. Han har ikke vært inne hos ungene i dag, men håper at han kan få veid dem på nytt i morgen.

Onsdag 24. desember
Alt er fortsatt bra med tigerungene. Ryeka har vært ute og luftet seg 4-5 ganger i dag, men er bare ute knapt ti minutter før hun søker inn igjen til tvillingene. Det har vært en stille og rolig dag for mor og barn. Siden det er julaften, så har kanskje de voksne tigerne fått ekstra god mat i dag? Nei, de har faktisk ikke fått mat i det hele tatt. De voksne tigrene spiser normalt bare annenhver dag, og i går fikk de mye kjøtt. Så de må pent vente til 1. juledag før neste måltid.

Tirsdag 23. desember
Hunntigerungen tar innpå broren sin i vekt. I dag skiller de kun 140 gram, mens det var 230 gram forskjell for to dager siden. I dag tidlig var Ryeka ute og koste seg i snøen. Men etter en halv times tid ville hun inn igjen til tvillingene. Ryeka er mer avslappet nå, og har funnet roen.
Ungene skvetter til og freser når tigerpasser Rune kommer inn til dem. Det er ukjente lukter og lyder, men det er en tilvenningsprosess. Fortsatt kan de ikke se noe, øynene åpnes ikke før om en ukes tid. Storesøster Tinka var 13 dager gammel da hun åpnet øynene.
Vekt:
Hann: 2540 gram, hunn: 2400 gram.

Mandag 22. desember
En stille og rolig dag i Tigerens Rike. Ungene sover og dier, og Ryeka ligger sammen med dem stort sett hele dagen.

Søndag 21. desember
Tvillingene har god appetitt, noe som også viser seg på vekten. I dag fikk tigerpasser Rune veid dem for andre gang, og begge har lagt på seg omtrent en halv kilo hver siden torsdag.
Hanntigeren veier nå 2350 gram, og hunntigeren 2120 gram.
Ryeka ligger fortsatt sammen med ungene sine det meste av dagen. Når Rune kommer inn i tigeranleggets første etasje og roper på Ryeka, kommer hun ned for å sjekke, men går deretter opp til ungene sine igjen.
Første gang ungene ble veid reagerte de på ukjente lyder og lukter. Men i dag forholdt de seg helt rolige. Mens dette pågikk, fikk Ryeka mat i naborommet, og hun var helt uanfektet av at Rune behandlet tvillingene.
Når mor en sjelden gang forlater ungene, f.eks. for å gå ut til Tinka, sover de som to steiner.
Foreløpig ser alt helt perfekt ut.
Vekt:
Hann: 2350 gram, hunn: 2120 gram.

Lørdag 20. desember
I dag har Ryeka begynt å endre atferd. Nå er hun ute og lufter seg mye mer enn før. Hun virker fortsatt rolig og fin, og ligger inne hos tvillingene det meste av dagen. Men om morgenen er hun ute en liten tur sammen med Tinka. Og når tigerpasser Rune er inne i tigeranleggets første etasje, kommer Ryeka ned for å sjekke. Det er første gang etter fødselen at hun har gjort det.
De to tigerungene sover mye, og dier mye. Omtrent hvert kvarter suger de melk fra Ryeka. De er blitt runde og fine, men tigerpasser Rune vil enda la det gå noen dager til før han veier dem på nytt. Både mor og barn bør ha mest mulig ro.
Ulysses og Tinka holdes fortsatt atskilt fra mor og barn. Rune Landås tror nok det må gå en måned før han tør la Tinka hilse på småsøknene sine, og ca to-tre måneder før far Ulysses kan hilse på dem.

Fredag 19. desember
Ryeka forholder seg fortsatt rolig sammen med de to tigerbabyene sine. Det hersker en god og harmonisk stemning i tigerhuset. Dyrepasserne passer på at ingen unødige lyder skal forstyrre Ryeka.

Torsdag 18. desember
For første gang reiser Ryeka seg og går ut. Tidlig på morgenen hører hun skrikene fra sin førstefødte, Tinka, som hun har vært avskjermet fra i flere dager nå. Tinka savner tydeligvis moren sin, og Ryeka viser at hun har sterke bånd til Tinka, reiser seg og går ut av tigerhuset. Dermed kan tigerpasser Rune Landås for første gang etter fødselen ta seg inn i tigeranlegget, for å se på og veie de nyfødte ungene.
Det viser seg nå at det er to tigerunger, en hanntiger på 1820 gram, og en hunntiger på 1640 gram.
Etter kort tid kommer Ryeka inn igjen, og tilbringer resten av dagen sammen med de nyfødte. Hun slikker dem, ammer dem og koser med dem hele dagen.
Vekt:
Hann: 1820 gram, hunn: 1640 gram.

Onsdag 17. desember
Maten som ble lagt ut til Ryeka kvelden før, er borte når tigerpasseren kommer på jobb om morgenen. Ryeka er tilbake i fødestuen sin, og ligger sammen med ungene hele dagen.
Det er fortsatt ikke mulig for dyrepasserne å se om det er en eller flere unger. Men dette lover godt. Da Ryekas førstefødte Tinka ble født 15. mai i år, mistet hun morsinnstinktet og forlot Tinka etter kun 10 timer. Tinka ble ovberlatt til seg selv, og måtte

Tirsdag 16. desember 2003: Fødsel
Ryeka føder tidlig på morgenkvisten.
Dyrepasserne har på forhånd laget en "fødestue", en barhytte innerst i tigeranleggets andre etasje, som Ryeka trakk seg inn i da hun skulle føde.
Deler av Tigerens Rike ble avstengt et par dager tidligere, for at Ryeka skulle få mest mulig ro.
Den første dagen er det umulig å vite om hun har født en eller flere unger, siden Ryeka ligger i ammestilling og skjermer for de nyfødte. Tigerpasser Rune Landås tror det er mer enn èn unge, men han er ikke sikker. Fra vinduet ser han èn av ungene.
Det virker som om Ryeka tar seg veldig godt av ungen eller ungene.
På kvelden legger tigerpasseren ut mat til Ryeka nede i matingsburet.

Trenger du hjelp?