Hubro

Siden hubroen jakter om natten, har den veldig godt nattsyn. Dessuten har den veldig god hørsel, og er en dyktig jeger. Hubroen spiser mest små pattedyr, men tar også insekter, krypdyr og fugler.

Hubroen er verdens største ugle, hunnen er størst. Den har en gulbrun fjærdrakt og lange fjærhorn på hodet. Føttene er kledd med fjær. Den har store oransje øyne og et veldig godt syn som den bruker når den jakter om natten. Hørselen er også svært god. Den lager karakteristiske dype lyder som kan høres på 4 kms avstand. Hubroen har et vingespenn på 1,5-2,0 m.

Uglen har myke fjær med en kant av fine frynser. Dette gjør at hubroen nesten ikke lager lyd når den flyr, og den er vanskelig å oppdage når den jakter. Hubroen flyr stille ned på byttet og fanger det på bakken eller i lufta. Hubroen er svært tilpasningsdyktig og spiser veldig variert føde, alt etter hva som er tilgjengelig.

Paringssesongen er fra februar til april. Da finner den en partner og hunnen legger egg på fjellkanter eller i huler. Hunnen ruger på eggene mens hannen jakter etter mat til seg selv og hunnen. Eggene klekker etter 5 uker. Ungene har en flekkete grå dundrakt som gir god kamuflasje. De åpner øynene etter seks dager. Når ungene er syv-åtte uker begynner de å fly, men får fortsatt mat av foreldrene i noen uker. Året etter finner det samme paret tilbake til hverandre og legger nye egg. Hubroen lever alene, men hannen og hunnen holder seg i sitt felles revir året rundt.

Når hubroen er ferdig å spise kaster den opp en ball av fjær, bein og hår. Det er materiale som kommer fra dyrene den har spist og som den ikke greier å fordøye.

Hubroen er totalt sett vanlig i utbredelsesområdet, men er en sterkt truet art i Norge. Hovedtruslene er utbygging, utslipp av miljøgifter, kollisjoner og forstyrrelser. Hubroen ble totalfredet i Norge i 1971.

Hubro

Utbredelse
Nord-Afrika, Europa, Midtøsten og Asia
Levested
Skog og fjellområder med steiner og klipper
Vekt
2,0-4,2 kg
Kroppslengde
63-73 cm
Levealder
15-20 år
Rugetid
32-35 dager
Antall egg
1-4
Føde
Smågnagere, fisk, insekter, ekorn, rev, og fugler
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet) (IUCNs rødliste), Sterkt truet (Norges rødliste)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Strigiformes (Ugler)
Familie
Strigidae (Egentlige ugler)
Slekt
Bubo
Art
Bubo bubo
Engelsk navn
Eurasian Eagle-owl
Trenger du hjelp?