Fjellrev

Fjellreven er et av det mest utryddingstruede pattedyrene i Norge. Det er bare rundt 50 individer igjen i vill tilstand i Norge.

Fjellreven kalles også polarrev. Den har en liten kompakt kropp, og beina og ørene er korte. Dette er en tilpasning for at reven skal kunne holde på kroppsvarmen. Det meste av varmen forsvinner nemlig gjennom ørene og beina. Hele kroppen bortsett fra nesa er kledd i tykk pels.

Fjellreven er godt tilpasset hardt vær og lite mat. Den har en veldig tykk pels og evne til å lagre fett. Selv med 30 og 40 minusgrader går ikke fjellreven i dvale. I stedet trekker den sørover, under tregrensen eller nærmere kysten når det blir veldig kaldt. Fjellreven kan tåle temperaturer på -80ºC.

Fjellreven graver ganger i snøen om vinteren til å søke ly i. Disse benyttes av flere fjellrevfamilier. Hiet til fjellreven graves ut i skråninger eller under steiner. Fjellreven danner livslange par. Ungene passes av begge foreldrene og hjelpetisper.

Fjellreven spiser alt den kan få tak i. Jakten foregår som regel alene. Den klarer å fange smågnagere selv, men er i tilegg avhengig av åtsler for å overleve vinteren. Fjellreven spiser for eksempel rester etter isbjørn eller jerv og selvdøde dyr. Hvis det er mye mat hamstrer fjellreven. Er det lite mat kan den spise ekskrementer fra moskus og rein for å overleve.

Fjellreven får flest unger de årene det er mye mat, det vil si hvert tredje-fjerde år når det er lemen år. Da kan den få opp til 23 unger i et kull. Hvis det er lite smågnagere får fjellreven færre unger. Dermed svinger antallet fjellrev i takt med smågnager antallet.

Det finnes to fargevarianter av fjellreven, hvit og blå. Om sommeren har fjellreven en kort gråbrun eller blågrå pels. Når vinteren nærmer seg skifter den til en tykk, hvit eller hvitgrå pels. Denne pelsen består av 70 % underull. Fargen gjør at fjellreven kamufleres i snøen.

Den er fremdeles ganske vanlig i deler av utbredelsesområdene, men i Norge er bestanden veldig liten. Eksperter regner med at det ikke er mer enn 50 voksne individer igjen i vill tilstand i Norge. I Sverige antas bestanden å være på omtrent samme nivå. I Finland finnes trolig bare 5-10 voksne dyr igjen. Hovedårsaken til den store nedgangen i antall fjellrev er konkurranse med rødreven, klimaendringer og endringer i smågnagersyklusene. I Norge er fjellreven fredet og bestanden overvåkes nøye i hele Skandinavia.   

Norsk institutt for naturforskning (NINA) organiserer et avlsprosjekt som innebærer avl av fjellrev i fangenskap og utsetting av valper i naturen. NINA mener det er foruroligende at fjellreven har forsvunnet helt fra store norske fjellområder bare de siste årene.

Fjellrev

Utbredelse
Arktiske strøk i Europa, Asia og Amerika
Levested
Tundra og høyfjellsområder
Vekt
1,4-9,0 kg
Kroppslengde
46-68 cm
Halelengde
26-43 cm
Levealder
Opp til 16 år
Antall unger
4-15
Føde
Smågnagere, egg, fugl, bær og åtsler
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet) (IUCNs rødliste), Kritisk truet (Norges rødliste)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Carnivora (Rovdyr)
Familie
Canidae (Hundefamilien)
Slekt
Alopex
Art
Vulpes lagopus
Engelsk navn
Arctic Fox
Trenger du hjelp?