X

Dyreparken.no bruker cookies (informasjonskapsler) for måling av trafikk og tilpasning av innhold.

Fortsett å bruke dyreparken.no dersom du godtar dette, eller les mer om vår bruk av cookies og hvordan du kan
slette disse fra din nettleser.


Naboisho-prosjektet

Dyreparken innledet i 2010 et samarbeid med Strømmestiftelsen og Basecamp Foundation i Masai Mara i Kenya. Prosjektet Mara Naboisho Conservancy har fokus på bærekraftig utvikling og medfører at Dyreparken får en ”søsterpark” i Kenya.

(Foto: Ole Bernt Frøshaug)

Masai Mara ligger i hjertet av verdens mest dyrerike område. Her har det helt siden 1998 blitt drevet et aktivt arbeid for bevaring av økosystemet gjennom prosjektet Basecamp Foundation.

- I dette prosjektet går aktivt dyrevern hånd i hånd med hjelp til lokalbefolkningen, sier adm. dir i Dyreparken, Per Arnstein Aamot, som karakteriserer prosjektet som bistandsarbeid i en bredere form.

Prosjekt Naboisho Conservancy handler om bevaring av et 250.000 mål stort område i Masai Mara i Kenya. Prosjektet er unikt i forhold til at det i tillegg til å bevare et mangfoldig dyreliv, også støtter lokalbefolkningen ved å gi inntektsmuligheter gjennom turisme og forvaltning av store landområder.

Befolkningsvekst og klimaendringer gjør økosystemene sårbare. Dyrelivet står i fare, og med det  vil Kenya og verden ikke bare tape et av de mest unike naturområdene i verden, men også arbeidsplasser, inntekter og kultur vil forsvinne.

Basecamp

Basecamp Foundation er en norsk stiftelse som har som formål å bidra til vern av natur og kultur, samt inntekter og arbeid til lokalbefolkningen. Basecamp Explorer ble først etablert som en økologisk safaricamp på savannen i Kenya i 1998. I dag har Basecamp hoteller, camper og utviklingsprosjekter i India, Kenya, på Svalbard og i Pyreneene.

Basecamp-gruppen er organisert i en kommersiell gren; Basecamp Explorer, som satser på turisme,  og i en ideell stiftelse; Basecamp Foundation. Basecamp Foundation er ansvarlig for 25 utviklingsprosjekter på tre kontinenter. 

Mara Naboisho

Prosjektet Mara Naboisho har som mål å bevare verdens mest unike villmark og dyreliv gjennom partnerskap med lokalbefolkningen. Stikkord er utdanning, bevaring, forskning, sosial utvikling, fattigdomsbekjempelse og ansvarlig turisme. Arbeidet med kartlegging av dyrelivet i Naboisho er igangsatt

Til nå er det plantet 50.000 trær i området og 100 masaikvinner er involvert i et fairtrade-prosjekt. 125 masaier er utdannet på stiftelsens guideskole og over 70 jenter har fått skolestipend. Helsestasjonen får midler til rent vann, nye bygninger og HIV/AIDS-informasjon. Dessuten er det inngått en 15-årsavtale med grunneierne og etablert en managementplan for området

- Det som gjør dette prosjektet spesielt er at det ikke finnes noen overstyrende enhet, og det skjer i et reelt partnerskap med lokalbefolkningen. Vår avtale med 500 jordeiere sikrer dem inntekter. Vi leaser jorden i 15 år, og garanterer hver enkelt jordeier inntekter i hele perioden, uavhengig av hvordan turismeprosjektet måtte gå. Jordeierne får pengene direkte på hver sin konto, sier kommunikasjonsdirektør Ole Bernt Frøshaug, som er en av stifterne av Basecamp-konseptet.

Leie av store landområder gjør det mulig for ville dyr å ferdes naturlig. The Great Migration er et spektakulært skue for turister som besøker området. 

- I vårt konsept er partnerskap helt vesentlig. Sammen med Dyreparken og Stømmestiftelsen får vi nå en genuin mulighet til å bruke turisme som et redskap i lokal utvikling, samtidig som vi bevarer en unik kultur og dyreliv i et av verdens syv underverker, i tett partnerskap med lokalbefolkningen, sier Frøshaug.

Samfunnsutvikling, turisme og dyrevern går altså hånd i hånd. Adm. dir. Per Arnstein Aamot mener prosjektet passer bra med arbeidet som drives i Dyreparken, og er opptatt av at Dyreparken på denne måten ivaretar sitt samfunnsansvar.

-Vi har en langsiktig horisont på dette samarbeidet, sier Aamot.

Strømmestiftelsen

Strømmestiftelsen er en norsk utviklingsorganisasjon som har som visjon å utrydde fattigdom. Strømmestiftelsen har i flere år hatt et samarbeid med Basecamp, og ser dette som et nytt og svært spennende prosjekt å være med på.

-  Dette er en fortsettelse av samarbeidet og er helt i samsvar med våre verdier og måten vi ønsker å delta i utvikling og fattigdomsbekjempelse på, sier markeds- og kommunikasjonssjef i Strømmestiftelsen Kristine Sødal Storesletten.

Strømmestiftelsen har regionkontorer i Asia, Vest-Afrika, Øst-Afrika og Sør-Amerika. I dette aktuelle prosjektet i Kenya bidrar Strømmestiftelsen med bistandsekspertise, aktiviteter, rapportering/hovedkontakt til Dyreparken, events og fundraisingekspertise.

Vil du bli med på safari i Kenya?


Mer om Naboisho-prosjektet:

NRK TVs Dagsrevyen-innslag om Naboisho, 20.2.2011

 

 

 

 

Fakta

* Inntekter fra plastposesalg i Dyreparken og Badelandet, kr. 2 for stor og mellomstor og kr. 1 for liten.

* Salg av smykker på SOKO i Dyreparkens Afrika. Smykkene som er merket med Masai Brand er laget av maasaikvinner og kommer fra Masai Mara.

* Støtte fra Dyreparkens samarbeidspartnere og leverandører.

* Deltakelse i Nordsjørittet.

* Oppfordring til opprunding til nærmeste tikrone på kasser i Dyreparken.

* Flaskepant. Det er pantetønner flere steder i Parken.

* Penger i ønskebrønnen.

* Innsamlingsbøsser ved kassene på serveringssteder og i butikker i begge parkene.

* Støtt prosjektet med en reise til Mara Naboisho i Kenya. Ta kontakt med Escape Travel for ytterligere informasjon og bestilling, tlf. 22 01 71 71, info@escapetravel.no eller besøk nettsiden escape.no.