Hvem bor i byen?

Her er innbyggerne i Kardemomme by:

Politimester Bastian

Politimester Bastian har aldri lyst til å arrestere noen, men heller skape fest og glede. Han er politimester i Kardemomme by, og har laget Kardemommeloven. Når han går gjennom byen hilser han vennlig til høyre og venstre og passer på at alle har det godt. Han må arrestere Kasper, Jesper og Jonatan, men han og fru Bastian er så vennlig mot dem at de senere bestemmer seg for å slutte med sine røverier. 

I Dyreparken kan du i høysesongen møte politimester Bastian og se hvordan røverne har det i Arresten.

Tante Sofie

Tante Sofie er et meget bestemt damemenneske. Hun er mest kjent for å ha blitt røvet av de tre røverne Kasper, Jesper og Jonatan. I stedet for å bli hushjelp valser Sofie opp med Kasper og Jesper og Jonatan for å få litt ekstra skikk på dem. Hun kommanderer dem både til å rydde og vaske opp - og til og med vaske seg. Sofie er også tanten til vesle Kamomilla.

I Dyreparken: Hver dag i høysesongen kan du møte tante Sofie i Kardemomme by. Her kan du se at hun kommer ut på den lille balkongen i huset sitt og synger "Å huffamei å huffamei, jeg er så sint så fy!". Mange av de andre innbyggerne er samlet på torvet, her er politimester Bastian, Tobias i tårnet og barberer Sørensen. Hun dukker opp blant annet på torvet og på byfesten. Tante Sofies hus ligger like ved torvet i Kardemomme by. Du kan også besøke tante Sofies hus. Her kan du prøveligge hengekøyen hennes, under en hems som Kamomilla sover på om natten.

Kasper

Kasper er den eldste av røverne. Han bor sammen med Jesper (som er den peneste) og Jonatan (som er mest glad i mat) i røverhuset like utenfor Kardemomme by. De holder seg mest hjemme, bortsett fra når de er ute og røver bakervarer og pølser, - og tante Sofie. Før Kasper ble røver var han gatemusikant og er veldig flink til å spille fagott. Kasper blir senere brannmester i Kardemomme by.

I Dyreparken kan du møte røverne og høre deres røvervise hver dag i Kardemomme by i Dyreparken, blant annet på torvet og på  byfesten.

Jesper

Jesper er den peneste av røverne. Han bor sammen med Kasper (som er den eldste) og Jonatan (som er mest glad i mat) i røverhuset. Røverne holder seg mest hjemme i huset sitt, bortsett fra når de er ute og røver bakervarer og pølser, - og tante Sofie. Før han ble røver var Jesper gatemusikant og er veldig flink til å spille fløyte. Når Kasper, Jesper og Jonatan bestemmer seg for at de ikke lenger skal røve blir Jesper sirkusdirektør. 

I Dyreparken kan du møte røverne og høre deres røvervise hver dag i Kardemomme by i Dyreparken. De dukker opp flere steder i byen, blant annet på torvet og på  byfesten.

Jonatan

Jonatan er den av røverne som er mest glad i mat. Han bor sammen med Kasper (som er den eldste) og Jesper (som er den peneste) i røverhuset like utenfor Kardemomme by.  De holder seg mest hjemme i huset sitt. Bortsett fra når de er ute og røver bakervarer og pølser, - og tante Sofie.
Før han ble røver var Jonatan gatemusikant og er veldig flink til å spille på lokk og trommer. Senere får Jonatan jobb som baker hos bakeren i Kardemomme by.

I Dyreparken kan du møte røverne og høre deres røvervise hver dag i Kardemomme by i Dyreparken, blant annet på torvet og på  byfesten.

Tobias

Midt i Kardemomme by står et høyt, rundt tårn. Der bor gamle Tobias med det lange skjegget. Han har god utsikt over hele byen fra toppen av tårnet sitt. Tobias i tårnet er 75 år gammel og er den klokeste av alle i Kardemomme by. Tobias synger "Visen om været" og passer på været i Kardemomme by. Til det har han en lang kikkert. 

I Dyreparken: I høysesongen kan du møte Tobias hver dag i Kardemomme by i Dyreparken. Han dukker opp flere steder, blant annet oppe i tårnet når han skal ut og passe på været, og på  byfesten. Du kan også besøke tårnet til Tobias. Men du må gå opp mganske mange trapper for å komme helt til toppen.

 Trikkefører Syversen

Trikkefører Syversen er en vennlig mann. Han kjører trikken i Kardemomme by, deler ut kaker til alle gjestene og synger en sang eller to underveis. Slik lyder slutten av trikkeførervisa: 
"Og vær så god, her er en kake, bare ta en kake hver. Og vil du kjøre med tilbake, er det enda en til hver. Og reisen vår tar ett minutt, og nå er trikketuren slutt."

I Dyreparken: Hver dag i høysesongen kan du møte Syversen på Linje 1 i Kardemomme by i Dyreparken.  

Bakeren

Bakeren i Kardemomme by passer på at alle får nok brød og kaker. I boken "Folk og røvere i Kardemomme by" får vi ikke vite hva bakeren heter, han kalles bare for bakeren. Det er i bakerbutikken at de tre røverne blir fanget av pølsemakeren, bakeren og kjøpmann Berg. Så blir de bundet og fraktet til politimester Bastian. Men røverne blir etter hvert gode venner med bakeren. Og når bakeren ikke klarer å bake nok brød til alle som vil ha, så får Jonatan jobb hos ham.

Barberer Sørensen

Barberer Sørensen er en munter fyr som spiller klarinett. I Kardemomme byorkester spiller han sammen med trommeslager Hagerup, svømme- og musikklærer Andersen og kjøpmann Berg. Sørensen har også en meget musikalsk hund, puddelen som synger i Kardemomme hundekor. Barberer Sørensen synger gjerne når han klipper hår og skjegg, og synger ofte på sin egen barbermester-vise. 

I Dyreparken kan du møte Sørensen hver dag i Kardemomme by. Han dukker opp flere steder i byen, blant annet på torvet og på  byfesten.

Pølsemakeren

Pølsemakeren lager verdens beste Kardemomme-pølser. En natt våknet pølsemakeren av mistenkelige lyder nede fra pølsemakerbutikken. Han trodde det var røverne, og tenkte at nå skulle han endelig få fanget dem. Han fikk med seg politimester Bastian og bakeren. Da de kom inn i butikken var det mørkt og Bastian ropte "Dere er arrestert - i lovens navn!". Ingen svarte. Men plutselig dukket det opp et bustete hode - det var bare Bobby, hunden til Remo.

Kjøpmann Berg

Bortsett fra å være kjøpmann er Berg med i Kardemomme byorkester. Der spiller han horn. Kjøpmann Berg er dessuten pappaen til Tommy. I byorkesteret spiller han sammen med trommeslager Hagerup, svømme- og musikklærer Andersen og barberer Sørensen. Alle fire har hvite luer og blomst i knapphullet når de opptrer. Kjøpmann Berg var med på å fange røverne i bakerbutikken sammen med pølsemakeren og bakeren.

Tommy

Tommy er en koselig liten gutt som bor i Kardemomme by. Tommy er sønn til kjøpmann Berg. Tommy har et esel som heter Pontius og er god venn med Kamomilla. Han lar Kamomilla få ri på ryggen til Pontius. Det var dessuten Tommy som oppdaget av røverne hadde planer om å røve hos bakeren og pølsemakeren. Han skynder seg hjem og forteller hva han har hørt, og den natten blir røverne fanget og ført til politistasjonen.

Kamomilla

Kamomilla er en blid og koselig jente. Hun bor sammen med tanten sin, Sofie, og hun er veldig flink til å spille piano. Kamomilla har en god venn som heter Tommy. Her er første vers av Kamomillas sang:
"Hør hvor fint jeg spiller små og store triller - en og to og tre og en og to og tre. Telle jevnt og riktig, det er veldig viktig - en og to og tre og en og to og tre."

Remo

Remo er en hyggelig liten gutt. Han har en hund som heter Bobby. Bobby røvet en gang biffer og pølser fra pølsemakerens butikk, og så ble han arrestert i lovens navn og satt i arresten. Da Remo kom for å hente Bobby hos politimester Bastian, ble Bobby meget skamfull og så ned. "Bobby sier at han aldri skal gjøre det mer", sa Remo til Bastian. Og det gjorde han ikke heller.

Dyrehandleren Bandini

Dyrehandleren Bandini bor i Kardemomme by. Han selger mange slags dyr, dessuten eier han en hest og en elefant. Hesten heter Hippokrates og elefanten heter Grosso. På toppen av elefantryggen er det sitteplasser. En gang var Tobias så snill at han kjøpte tre elefant-billetter slik at både tante Sofie, Tommy og Kamomilla fikk seg en hyggelig ridetur på den store elefanten. Bandini selger papegøyen fra Amerika til Sofie, Bastian og Remo når de skal kjøpe gave til Tobias. Det er et meget godt kjøp, for papegøyen kan både snakke og synge. 

Silius

Silius er gift med fru Silius. Hun har en katt og han har et esel. Eselet gjør akkurat som det vil, alltid, og av og til er det ikke enkelt for Silius å få eselet til å gå. En gang eselet var blitt sta og ikke ville rikke seg av flekken, kom mange til for å hjelpe. Barberer Sørensen og kjøpmann Berg og skomakeren og trikkefører Syversen. Noen dro i eselet - og noen dyttet, men eselet stod like stille. Men gamle Tobias visste råd. Han ba alle være med og løfte eselet opp i vognen. Mens Silius måtte dra vognen hjem, stod eselet oppe i vognen og gledet seg over å få kjøre i stedet for å dra.

Fru Bastian

Konen til politimester Bastian kalles bare fru Bastian. Hun er en veldig snill kone. Hun hjelper mannen sin med å holde det ryddig i arresten, og når de tre røverne sitter der, lager hun mat til dem, pynter med blomster, og kjøper såpe til dem slik at de får vasket seg. "Vi må jo prøve å gjøre det litt hyggelig her", sier hun. Her er første vers av fru Bastians vise:
"Jeg styrer og jeg steller - og holder alt i stand. Og politimester Bastian - han er min kjære mann. Og mannen min han er en knopp, han er så snill og grei, og alltid når jeg vasker opp, så tørker han for meg".

Svømme- og musikklærer Andersen

Svømme- og musikklærer Andersen spiller fløyte i Kardemomme byorkester. I byorkesteret spiller han sammen med trommeslager Hagerup, kjøpmann Berg og barberer Sørensen. Alle fire har hvite luer og blomst i knapphullet når de opptrer.

Trommeslager Hagerup

Hagerup er mest kjent for å være trommeslager i Kardemomme byorkester.  I byorkesteret spiller han sammen med kjøpmann Berg, svømme- og musikklærer Andersen og barberer Sørensen. Alle fire har hvite luer og blomst i knapphullet når de opptrer. 

Bobby

Bobby er en musikalsk hund. Han eies av Remo og er en stor vakthund. Bobby synger i Kardemomme hundekor sammen med Hannibal og puddelen til barberer Sørensen. En gang var Bobby veldig ulydig. Han hoppet inn gjennom et åpent vindu i pølsemakerens butikk og røvet biffer og pølser. Han ble arrestert av politimester Bastian i lovens navn, og måtte sitte i fengsel til neste dag. Men da Remo sa at Bobby ikke skulle gjøre det mer, fikk han lov til å komme hjem.

Hannibal

Hannibal er en en annen musikalsk hund, og også han synger i Kardemomme hundekor, sammen med Bobby og puddelen til barberer Sørensen. En gang skulle de opptre på byfesten i Kardemomme by. De skulle synge "Tornerose sov i hundre år" på sitt eget hundespråk. Puddelen til barberer Sørensen bjeffet de høyeste tonene, mens Bobby bjeffet de dypeste tonene. Alt gikk bra til de var nesten halvveis, da kom en katt foran scenen og så sprang hundene ned fra scenen og ut på torvet. Men etter at fru Silius fikk hentet katten sin, kom alle tre tilbake og sang hele melodien.

Puddelen

Puddelen til barberer Sørensen er i likhet med Hannibal og Bobby også en svært musikalsk hund, og synger i Kardemomme hundekor. En gang på Kardemomme-festen skulle de synge "Tornerose sov i hundre år" på sitt eget hundespråk. Puddelen bjeffet de høyeste tonene, mens Bobby bjeffet de dypeste tonene. Alt gikk bra til de så en katt foran scenen og så sprang alle tre hundene ut på torvet. Men etter at fru Silius fikk hentet katten sin, kom alle tre tilbake og sang hele melodien.

Grosso

Grosso er en stor og vennlig elefant. Han eies av dyrehandleren Bandini. På elefantryggen er det sitteplasser. En gang var Tobias så snill at han kjøpte tre elefant-billetter slik at både tante Sofie, Tommy og Kamomilla fikk seg en hyggelig ridetur på den store elefanten. Det er dessverre ingen ekte elefant i Kardemomme by i Dyreparken, men du kan lese mer om Grosso i boken "Folk og røvere i Kardemomme by".

Hippokrates

Hippokrates er en dansende hest. Det er dyrehandleren Bandini som eier hesten, og han gjør så godt han kan for å lære Hippokrates å danse. Dyrehandleren danser selv foran og viser hvordan den skal gjøre det.

Kamelen

Det finnes bare èn talende kamel i hele verden, og den bor i Kardemomme by. Hver ettermiddag i høysesongen kan du høre Den talende kamel synge på byfesten i Kardemomme by. I visen sin synger den blant annet: "Og det å tale lærte jeg som liten av en dromedar - som hadde lært det av sin mor, som hadde lært det av sin far." Mellom Kardemomme by og røverhuset kan du forøvrig se mange andre kameler.

Løven

Løven som bor hos de tre røverne er ingen vanlig løve. Den er nesten som et husdyr.
"Løven er det nyttigste husdyr vi kan ha", sier Kasper. Det beste løven liker er å bli klødd bak øret eller på nakken. Løven spiste opp stortåa til Jesper en gang, men det gjorde ikke så mye, sa Jonatan, for når Jesper hadde støvlene på seg, var det ingen som kunne se det. En gang fikk løven en hel plate melkesjokolade til dessert av politimester Bastian. Dessuten har løven sørget for at det ikke er noen rotter eller mus igjen i røverhuset. 

Polly

Papegøyen fra Amerika, Polly, er nok den klokeste fuglen i hele Kardemomme by. Den kan både snakke og synge og har sin egen vise. Dyrehandleren Bandini eide Polly tidligere. Men så ble den kjøpt av politimester Bastian, Remo og tante Sofie, og deretter gitt som gave til Tobias på hans 75-årsdag av alle innbyggerne i Kardemomme by. 

Pontius

Pontius er et snilt, lite esel. Pontius eies av Tommy. Og det går også an å ri på det. I boken "Folk og røvere i Kardemomme by" fortelles det at en gang fikk Kamomilla lov til å sitte på eselryggen. Men eselet Pontius er ikke det eneste eselet i Kardemomme by. Også Silius eier et esel. Det er ganske sta. Vil det ikke gå, så vil det ikke gå. De eslene som du kan se utenfor byporten ved inngangen til Kardemomme by i Dyreparken, er det ikke lov til å ri på.

 

(Kilde: "Folk og røvere i Kardemomme by", Thorbjørn Egner 1955, 1980)

Trenger du hjelp?