Dette finner du i Kardemomme by

Her er noe av det som finnes i Kardemomme by.

 Arresten

Har du noen gang besøkt en arrest? I Kardemomme by i Dyreparken kan du se hvordan røverne har de når de blir tatt til fange.

Arresten ligger like ved siden av politistasjonen til politimester Bastian. Her er det gitter foran vinduet og tre køysenger over hverandre, bord med tre stoler og mugge og vaskefat. Etter at de tre røverne ble sluppet fri har det ikke vært noen fanger her.

Det er bare politimester Bastian som har nøkler, men arresten står alltid åpen. Så hvis du vil, kan du prøve hvordan det er å være arrestert og ligge i køyeseng.

Røverhuset

Røverhuset ligger et lite stykke utenfor Kardemomme by i Dyreparken. Her bor de tre røverne, løven - og en gris.

I røverhuset er det et forferdelig rot. Ingen av røverne liker å rydde, og ingen av dem gjør det, ingen av dem liker å vaske opp, og ingen av dem gjør det heller.

Når røverne ikke er hjemme er røverhuset åpent. Så her kan du hver dag i høysesongen se inn gjennom døren for å se hvordan røverne har det. Kanskje er det ikke så rotete som du tror?

Trikken

Trikken i Kardemomme by har bare to holdeplasser. Men de som bor i byen er glad i trikken sin og reiser en liten tur med den hver dag, fra byparken til Kardemomme bru, og tilbake igjen. Du kan også ta en tur med trikken i Kardemomme by i Dyreparken. Det koster ingenting, og alle passasjerer får en kake hver av den blide trikkefører Syversen. Når trikken begynner å gå, starter Syversen å synge visen om trikken. Første vers lyder slik:

"Her i Kardemomme by vi har det veldig godt. Her er ingen biler, men en trikk det har vi fått. Trikken heter linje en, og går fra nord til sør, og jeg er trikkens trikkekonduktør."

Tårnet

Lurer du på hvordan det ser ut inne i tårnet til Tobias? Det kan du finne ut i Dyreparken.

Etter at du har gått opp mange trapper, forbi spisestuen og soverommet kommer du til arbeidsrommet i øverste etasje i tårnhuset. Her har Tobias kikkerten, globusen og alle bøkene sine. På plattformen som går rundt hele tårnet har du kjempegod utsikt over hele byen.

Hver dag i høysesongen kan du oppleve opptrinn i Kardemomme by. Her kommer politimester Bastian, tante Sofie, barberer Sørensen og andre sammen på torvet, like under tårnet til Tobias. Og sannelig dukker ikke også gamle Tobias opp fra sin utkikkspost, der han roper ut sin værmelding.

Torvet

Torvet i Kardemomme by er et livlig sted. Hver dag i høysesongen kan du møte politimester Bastian, barberer Sørensen og flere av de andre innbyggerne i Kardemomme by på torvet, der du også kan høre at de synger Kardemomme-sangen.

Plutselig dukker Tante Sofie opp på verandaen utenfor huset sitt, hun bor like ved torvet. Og det kan bli ganske mye spetakkel av det. På den andre siden av torvet er tårnet til Tobias. Fra toppen av tårnet sitt har han god utsikt over hele Kardemomme by.

Kardemomme-sangen

Her i Kardemomme er det veldig godt å bo.
Alle har det deilig, for her tar vi det med ro.
Bakern baker kaker, og skomakern lager sko.
Og alle spiser middag klokka to.

Ja Kardemomme hvor vi bor,
det er den beste by på jord.
Og politimester Bastian er verdens allerbeste mann.
Og vi har trommer og trompeter hvis du trenger til en dans,
og Kardemomme byorkester spiller nesten uten stans.
Hurra hurra for byen vår, her vil vi bo i hundre år.

Trenger du hjelp?