Meksikansk rødknetarantell

Meksikansk rødknetarantell er en stor hårete tarantell fra Mexico. Kroppen er mørk med oransje striper på beina. Hannen og hunnen er like i utseende, men hannen er noe mindre og har lengre bein. Hunnen lever dessuten mye lenger enn hannen. Hun kan leve i opp til 30 år, mens han sjelden blir eldre enn 10-15 år.

Tarantellene i Dyreparken finner du i reptilhuset. Rødknetarantellen lever i huler som den graver i bakken. Hvis du ikke ser tarantellen i Dyreparken er det fordi den er gått ned i hulen sin.

Rødknetarantellen lever i huler som den graver i bakken. Hulen beskytter edderkoppen mot rovdyr, og er et bra hjemmested for å overraske byttedyr. Hunner oppholder seg i hulen det meste av året. Hulen består av en inngang og en tunnel som leder til et eller to rom. Når tarantellen skal skifte hud eller legge egg vil den beskytte åpningen med silke og av og til blader og jord. Tarantellen er nattaktiv.

Edderkoppen har en todelt kropp som består av hodebryst og bakkropp. Den har åtte gangbein, to munnføtter (pedipalper) og to giftkroker (chelicerer) på hodebryst delen. Det første beinparet blir brukt for å holde byttet, de tre andre beinparene brukes til å gå med. Klør på beina gjør at tarantellen kan klatre opp glatte overflater. Den har åtte øyne fordelt utover hodet slik at den kan se i flere retninger. Men edderkoppen har ganske dårlig syn så den bruker hårene på beina for å føle seg fram. Edderkopper hører ikke, men kan føle vibrering i bakken og i lufta. Bakerst på bakkroppen har edderkoppen spinnvorter som brukes til å lage silke (spindel). Edderkoppsilke er utrolig sterkt, det tåler mer belastning enn ståltråd av samme tykkelse.  

Tarantellen fanger ikke insekter med spindelvev, men overmanner byttet med styrke. Tarantellaen biter med giftkrokene og sprøyter inn gift i byttet. Videre knuser den byttet og sprøyter inn fordøyelsesvæske (med enzymer) så byttet blir flytende. Så suger edderkoppen opp byttet.

Når rødknetarantell hannen blir kjønnsmoden vil han forlate hulen sin for å finne en hunn. Det er munnføttene som er hannens paringsorgan, og det er her spermen oppbevares. Han overfører spermen til hunnens kjønnsåpning som sitter på undersiden av bakkroppen. Det hender at hunnen spiser hannen etter paring. Hunnen legger flere hundre egg i jordganger. Eggene pakkes inn i silke og bæres av moren. Etter 1,5-2,5 måneder vil eggene klekke. Edderkoppungene blir passet på i noen uker. Ungene vil holde seg i reiret til de har skiftet hud en gang. Så drar de ut for å finne mat og sin egen jordhule. Hanner blir kjønnsmodne når de er 4-5 år gamle. Hunner når de er 6-7 år gamle.

Tarantellen skifter hud med jevne mellomrom. Når den er liten skjer dette flere ganger i året, når den er voksen normalt en gang i året. Tarantellen slutter å spise før den skal skifte hud, og huden på bakkroppen vil gradvis bli mørkeblå. Tarantellen legger seg på ryggen og sparker av seg det gamle skinnet. Når tarantellen har fått av seg den gamle huden vil den ligge stille og pumpe opp den nye huden, som gradvis blir hardere. Det kan ta 1-2 uker før skallet er hardt. I denne perioden er tarantellen svak for angrep selv fra mindre dyr. 

Hvis rødknetarantellen blir skremt vil den forsvare seg med å sparke løs hår fra kroppen. Hårene har pigger som gaver seg inn i huden og gir ubehag som kløe og svie for mennesker.

Rødknetarantellen er en av de vanligste edderkoppene å ha som kjæledyr.

Meksikansk rødknetarantell

Utbredelse
Mexico
Levested
Nedgravd i hull
Kroppslengde
8-10 cm
Levealder
10-30 år
Klekketid
1,5-2,5 måneder
Antall egg
100-500
Føde
Insekter og små dyr
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Arthropoda (Leddyr)
Klasse
Arachnida (Edderkoppdyr)
Orden
Araneae (Edderkopper)
Familie
Theraphosidae (Taranteller)
Slekt
Brachypelma
Art
Brachypelma smithi
Engelsk navn
Mexican Redknee Tarantula
Trenger du hjelp?