Brunmusfugl

Musfuglen har fått navnet sitt fordi den likner på en mus når den beveger seg gjennom vegetasjonen. 

Brunmusefugl er den største arten av musefugler og en av de vanligste. Som navnet sier er den brun. Stjerten utgjør omtrent halvparten av kroppslengden til musfuglen og består av tynne, stive fjær. På toppen av hodet har den hårliknende fjær.

Musfuglen er sosial og lever i flokker på omtrent 20 fugler. De spiser, steller hverandre og støvbader sammen. Om natten sitter fuglene tett sammen. På kalde netter kan musefuglen gå i en slags kort dvale ved at metabolismen og kroppstemperaturen går ned. Dette gjør den for å spare energi. Om morgenen soler fuglen seg så kroppstemperaturen stiger.

Brunmusefugl er blant de minste fuglene som spiser blader. I tillegg spiser den frukt, blomster og nektar. Musfuglen er akrobatisk og kan gjerne henge opp ned når den spiser. De to ytterste tærne kan vendes så de peker framover (som de andre tærne) for å henge eller bakover for å gripe. Den har i tillegg serke klør.  

Hannen og hunnen bygger et koppformet rede i en busk eller et tre, to til tre meter over bakken. Redet lages av ulikt materiale de kan finne for eksempel kvister, blader, ull, papir og gress. Hvert kull består av 2-4 egg, og både hannen og hunnen passer på eggene. Ungene mates av begge foreldrene og i tillegg hjelpere. Etter 10-11 dager forlater ungene redet for første gang. Noen hunner kan legge egg så mye som åtte ganger i løpet av et år. 

Brunmusfugl

Utbredelse
Øst- og Sør-Afrika
Levested
Områder med busker og trær, men ikke tett skog
Vekt
36-80 g
Kroppslengde
30-36 cm
Levealder
8-12 år
Rugetid
10-13 dager
Antall egg
2-4
Føde
Frukt, blomster, knopper, blader og nektar
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Coliiformes (Musefugler)
Familie
Coliidae (Musefugler)
Slekt
Colius
Art
Colius striatus
Engelsk navn
Speckled Mousebird
Trenger du hjelp?