Rødbrystet krondue

Rødbrystet krondue er en stor blågrå due som har fått navnet fra den vifteformede kronen på hodet. 

Kronduen er en av verdens største duer. Rødbrystet krondue kjennetegnes ved at den har en vifteformet krone av fjær på hodet. Den er blågrå med et lillarødt bryst. Øynene er røde. Kronduen lever på bakken i små flokker om dagen og i trær i skogen om natten. Den flyr veldig sjeldent.

 

Redene bygges i trær og består av grener og dødt plantemateriale. Hannen lokker hunnen til redet og varter henne opp. Begge deltar i rugingen og passing av ungen. Kronduen produserer og gulper opp en tykk melkeaktig masse rett før eggene klekker. Massen er veldig næringsrik og gis til ungen de første dagene etter klekking.

Kronduene synger ikke som andre fugler, men lager noen brummelyder. Den reiser den ene vingen over ryggen hvis den føler seg truet. 

Kronduen er klassifisert som sårbar. Hovedtruslene er ødeleggelse av leveområdene. Kronduene blir i tilegg jaktet for kjøtt og dens fine fjær. Dyreparken deltar i flere internasjonale bevaringsprogrammer for utrydningstruede dyr, ved hjelp av avlsprogrammer og økonomisk støtte. Rødbrystet krondue var den første fuglearten i parken som er med i et slikt bevaringsprogram.

Utbredelse
Ny-Guinea og Indonesia
Levested
Regnskog
Vekt
2-3 kg
Kroppslengde
66-74 cm
Levealder
15-20 år
Rugetid
28-30 dager
Antall egg
1
Føde
Frø, bær og nedfallsfrukt
Rødliste status
Sårbar
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Colombiformes (Duer)
Familie
Colombidae
Slekt
Goura
Art
Goura scheepmakeri
Engelsk navn
Southern Crowned Pigeon
Trenger du hjelp?