Regnbuelori

I Jungelen i Dyreparken flyr det rundt en flokk med små papegøyer i regnbuens farger. Det er de fine fargene som har gitt fuglen navnet regnbuelori.

Regnbuelorien er små, fargerike papegøyer som lever sammen i store flokker. De skiller seg fra andre papegøyer ved at de har en spesiell penseltunge som er tilpasset for å spise flytende føde. Pollen og nektar slikkes opp med tungen. Den har børster på tungen som består av fine hår. Dette gir tungen en stor overflate og gjør at saften blir sittende. Regnbueloriene har en viktig rolle i bestøvning av trær og blomster. 

Regnbueloriene spiser mye pollen og nektar i naturen. I Dyreparken er det ikke så mange blomster som loriene kan spise på, så her får de nektar i ei skål av dyrepasserne. Nektaren slikker de opp med den spesielle tungen de har. I tillegg spiser regnbueloriene en del frukt. Dyrepasserne gir av og til litt honning til fuglene, og da kommer de ned og spiser av hånda.

Regnbuelorien kan gjøre stor skade på fruktavlinger og blir derfor sett på som skadedyr.

Det finnes over 300 arter med papegøyefugler. Papegøyefuglene har et stort hode og en kompakt kropp. Nebbet er nedoverbøyd og tungen er muskuløs og velutviklet. Dette gjør papegøyen til en ekspert på å knekke nøtter og frø, som den henter ut med tunga.

Bena er korte med kraftige klør. Føttene som er tilpasset å klatre i trær består av to tær som peker fremover og to som peker bakover. Nebbet brukes som et tredje ben for å klatre eller å holde seg fast. Papegøyene har øynene på hver sin side av hodet. Dette gir den stor synsvidde. 

Utbredelse
Australia og Asia
Levested
Skog
Vekt
100-150 g
Kroppslengde
25-30 cm
Levealder
10-15 år
Rugetid
25 dager
Antall egg
2
Føde
Pollen, nektar, frukt, frø og insekter
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Psittaciformes (Papegøyefugler)
Familie
Psittacidae (Papegøyer)
Underfamilie
Loriinae (Lorier)
Slekt
Trichoglossus
Art
Trichoglossus haematodus
Engelsk navn
Rainbow Lorikeet
Trenger du hjelp?