Prydand

I dammen i fuglehuset svømmer et par med prydender. Disse kan du kjenne igjen på en hvit flekk begge kjønn har på vingene.

Hannen er kastanjefarget på ryggen, grå på sidene og lakserosa med svarte prikker på brystet. Det går et svart bånd over hodet. Hunnen er olivenbrun på ryggen, lys på mage og bryst og flekkete med hvite striper på hodet. Begge kjønn har grått nebb og rosa føtter. De har en hvit flekk på vingene som er karakteristisk for arten.

Prydanda har reir i hule trestammer. For å kunne klatre i trærne har den lange klør. Både hunnen og hannen tar seg av ungene. Ungene smører seg inn med olje fra morens fettkjertler før de går i vannet.  

Vannfuglen har flere tilpasninger til livet i vann. Den har svømmeføtter med svømmehud mellom tærne så de kan svømme hurtig. For at den ikke skal bli våt i vannet er fjærene vannavstøtende og den har et underlagsfett som også virker vannavstøtende. Den steller nøye med fjærdrakten sin for å holde fjærene vanntette. En kjertel på fuglen skiller ut en vannavstøtende olje som fuglen sprer rundt på kroppen. Nebbet til vannfuglen er bredt, flatt med tagger ytterst og brukes til filtrering av vannet og til å klippe av plantedeler. Halsen er lang så den kan spise under vann.

Prydand

Utbredelse
Argentina, Paraguay, Uruguay, Brasil og Bolivia
Levested
Våtmarker
Kroppslengde
Ca 35 cm
Rugetid
29 dager
Antall egg
6-12
Føde
Vannplanter
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Anseriformes (Vannfugler)
Familie
Anatidae (Andefugler)
Slekt
Callonetta
Art
Callonetta leucophrys
Engelsk navn
Ringed Teal
Trenger du hjelp?