Militærara

Militæraraen er en mellomstor grønn papegøye med rødt forhode, blå vingefjær og en blå stjert. 

Arapapegøyene i Dyreparken har et eget lite hus som kalles for arahuset. Der bor det flere ulike arter papegøye, en av disse er militæraraen som er en grønn ara. I arahuset er det ofte ganske bråkete, araene lager nemlig mange ulike lyder, og de skriker veldig høyt. 

Militæraraen er en mellomstor grønn papegøye med rødt forhode, blå vingefjær og en blå stjert. Den er lys i ansiktet med smale svarte striper. Millitæraraen er klassifisert som sårbar på IUCNs rødliste. Hovedtruslene er ødeleggelse av leveområder og jakt og eksport som kjæledyr.

Det finnes over 300 arter med papegøyefugler. Papegøyefuglene har et stort hode og en kompakt kropp. Nebbet er nedoverbøyd og kraftig med en muskuløs tunge. Dette gjør papegøyen til en ekspert på å knekke nøtter og frø.

Beina til papegøyene er korte med kraftige klør. Føttene som er tilpasset å klatre i trær består av to tær som peker fremover og to som peker bakover. Nebbet brukes som et tredje bein for å klatre eller å holde seg fast. Papegøyene har øynene på hver sin side av hodet. Dette gir den stor synsvidde.

 

Papegøyer kommuniserer ved å bruke ulike lyder og har et velutviklet kroppsspråk. Mange arter har evne til å herme etter lyder, for eksempel etter menneskestemmer. Papegøyene er sosial og danner ofte par som lever sammen hele livet. Redet bygges høyt oppe i trærne. Ungene blir hos foreldrene i opp til to år før de forlater dem, i denne perioden yngler ikke foreldrene.

Militærara

Utbredelse
Sør-Amerika
Levested
Skog
Vekt
800-1100 g
Kroppslengde
70-80 cm
Levealder
Opp til 70 år
Rugetid
26-28 dager
Antall egg
2-3
Føde
Frukt, frø og nøtter
Rødliste status
Sårbar
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Psittaciformes (Papegøyefugler)
Familie
Psittacidae (Papegøyer)
Slekt
Ara
Art
Ara militaris
Engelsk navn
Military Macaw
Trenger du hjelp?