Hjelmvaktel

Hjelmvaklene kommer  fra Asia hvor de lever i store flokker på skogbunnen. Hannene har en rød dusk av fjær på hodet som likner litt på en hjelm, derfor heter fuglene hjelmvaktler.

Fjærdrakten til hannen er blåsort og han har en dusk av røde fjær eller en hjelm på hodet. Det er denne som har gitt arten navn. Hunnens fjærdrakt er grønn og brun. Begge kjønn har et rødt område uten fjær rundt øynene og røde bein.

Hjelmvaktelen lever i grupper på opp til 40 fugler. De lever på skogbunnen hvor de leter etter mat. De spiser ofte restene etter villgriser. 

Hannens røde hjelm brukes for å tiltrekke hunnenes oppmerksomhet. En stor hjelm med mye farge tiltrekker flest hunner. Men denne hjelmen vil også tiltrekke fiender.

Hjelmvaktelens rede lages av blader og kvister og formet som en kuppel. Dette skjuler hunnen helt når hun ligger på eggene.

Hjelmvaktelene kommuniserer ved å bruke ulike lyder. De lager jevnlig lyd for å fortelle hverandre hvor de er så de kan holde sammen. De advarer hverandre om fare ved å skrike. Hvis hjelmvaktlene blir skremt løper de som regel vekk i hver sin retning langs bakken isteden for å fly.   

Hjelmvaktel klassifiseres som nær truet på IUCNs rødliste. Hovedtrusselen er hogst av regnskogen.

 

Utbredelse
Malaysia, Burma, Indonesia og Thailand
Levested
Regnskog
Vekt
200-230 g
Kroppslengde
Ca 25 cm
Rugetid
18-19 dager
Antall egg
5-6
Føde
Frukt, frø og insekter
Rødliste status
Nær truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Galliformes (Hønsefugler)
Familie
Phasianidae (Fasaner)
Slekt
Rollulus
Art
Rollulus rouloul
Engelsk navn
Crested Partridge
Trenger du hjelp?