Gråkardinal

Gråkardinalene er lett gjenkjennelig med den røde, stående kammen på hodet. De har en melodiøs sang som ofte kan høres i Fuglehuset.

Gråkardinalen har grå fjærdrakt på øvre del av kroppen og hvit på nedre del av kroppen. Hodet er rødt med en rød stående kam. Hannen og hunnen ser like ut. Unge fugler har brunt hode og kortere kam.

Gråkardinalen lever i par eller små grupper, men større grupper kan forekomme utenfor paringssesongen. Den leter etter mat på bakken og spiser alt fra frø og bær til insekter og unge skudd. Den spiser i tillegg frukt som har falt på bakken.

Redet er åpent og koppformet og lages av plantemateriale. Det plasseres mellom greiner i trær eller busker. Det er hannen som lager redet, men hunnen er med å velger lokaliteten. Hunnen legger 2-4 egg i redet med en dags mellomrom. Eggene er grønne med brune merker. Det er hovedsaklig hunnen som ruger på eggene.

Etter klekking hjelper begge foreldrene til å finne mat til ungene. Når ungene begynner å fly er det faren som overtar ansvaret alene. Ungene forlater redet etter to til tre uker.

Gråkardinal

Utbredelse
Sør-Amerika
Levested
Åpen krattskog
Vekt
29-44 g
Kroppslengde
19 cm
Levealder
10-15 år
Rugetid
12-13 dager
Antall egg
2-4
Føde
Frø, frukt, bær, skudd og insekter
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggsrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Passeriformes (Spurvefugler)
Familie
Emberizidae (Buskspurver)
Slekt
Paroaria
Art
Paroaria coronata
Engelsk navn
Red-crested Cardinal
Trenger du hjelp?