Grå jako

Jakoen er regnet som en av verdens smarteste fugler. De er veldig flink e til å etterlikne lyder og til å snakke, og de er derfor veldig populære som kjæledyr.

Grå jako er en mellomstor papegøye med en lysegrå fjærdrakt, lysere på brystet enn på ryggen. Fuglen har et nakent hvitt område rundt øynene, en kort stjert som er rød på undersiden og svart nebb og klør.

Medlemmene i flokken kommuniserer med lyder når de flyr og ved å vise deres røde hale til hverandre. Grå jako lever i store flokker og splittes bare i yngleperioden. Den yngler i hule trestammer. Her er det lett for mennesker å fange ungene for å selge dem som kjæledyr. Dette er ulovlig. I tilegg er ødeleggelser av leveområder en trussel for arten. Grå jako er klassifisert som nær truet på IUCNs rødliste.

Det finnes over 300 arter med papegøyefugler. Papegøyefuglene har et stort hode og en kompakt kropp. Nebbet er nedoverbøyd og kraftig med en muskuløs tunge. Dette gjør papegøyen til en ekspert på å knekke nøtter og frø.

Beina til papegøyene er korte med kraftige klør. Føttene som er tilpasset å klatre i trær består av to tær som peker fremover og to som peker bakover. Nebbet brukes som et tredje bein for å klatre eller å holde seg fast. Papegøyene har øynene på hver sin side av hodet. Dette gir den stor synsvidde.

Grå jako

Utbredelse
Kenya, Tanzania, DR Kongo og Elfenbenskysten
Levested
Skog
Vekt
400-500 g
Kroppslengde
28-39 cm
Levealder
40-50 år
Rugetid
21-30 dager
Antall egg
2-3
Føde
Frukt, frø, mais og kvister
Rødliste status
Nær truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Psittaciformes (Papegøyefugler)
Familie
Psittacidae (Papegøyer)
Slekt
Psittacus
Art
Psittacus erithacus
Engelsk navn
Grey Parrot
Trenger du hjelp?