Stor flamingo

I dammen utenfor Fuglehuset finner du noen nydelige rosa fugler med noen lange bein, dette er flamingoer. Fargen får flamingoene fra små krepsdyr og alger som de spiser.

Flamingoer er en gruppe vadefugler med fem arter som er en av jordens mest tallrike fugler. De lever i store flokker på opp til en million fugler. 

Navnet flamingo kommer fra det latinske ordet for flamme som viser til den rosa fjærdrakten. Flamingoen får den rosa fargen fra små krepsdyr og alger som den spiser.

Flamingoen har de lengste beina i forhold til kroppslengden av alle fugler. Den står ofte på et bein i lengre perioder, selv når den sover. Dette er en tilpasning for å redusere varmetapet fra beina.

Flamingoen har et karakteristisk bøyd nebb, en tilpasning for at den skal kunne filtrere vannet for insekter og alger som den spiser.

Flamingoer er blant de mest sosiale fuglene, de kurtiserer til og med i grupper. Kurtisering involverer synkroniserte danser. Tusenvis av individer åpner vingene eller løfter opp og snur hodet på likt i en synkronisert bevegelse. Dette gjør alle fuglene i kolonien klare til å formere seg på samme tid. Dette er viktig for å synkronisere eggleggingen. Flamingoen legger bare ett, kritthvitt egg i et rede som bygges av leire. I begynnelsen mates ungen med et melkeliknende sekret skilt ut fra flamingoens strupe.

Stor flamingo er den største av flamingoene. Den har en rosa og hvit fjærdrakt med rødt vingedekke og to svarte vingefjær. Bena er rosa og nebbet er rosa med en svart tupp.

Den store flamingoens størrelse gjør det mulig for den å vade ut på dypt vann, og den kan i noen tilfeller også svømme for å få tak i mat. Den tar sjelden mat fra overflaten, men tar hodet under vann for å spise. Dette reduserer konkurransen med mindre flamingoarter.

Flamingopopulasjonen varierer fra år til år, men er ikke regnet som truet. Flamingoene og flamingoeggene ble tidligere spist av mennesket, spesielt tungen ble regnet som en delikatesse.

Utbredelse
Afrika, Sør-Europa, Sørvest-Asia og India
Levested
Sumper, vassdrag og langs innsjøer
Vekt
2-4 kg
Kroppslengde
120-150 cm
Levealder
Opp til 40 år
Rugetid
28-32 dager
Antall egg
1
Føde
Alger, små krepsdyr og insekter
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Phoenicopteriformes (Flamingoer)
Familie
Phoenicopteridae
Slekt
Phoenicopterus
Art
Phoenicopterus roseus
Engelsk navn
Greater Flamingo
Trenger du hjelp?