Blågul ara

Arapapegøyene elsker nøtter, og de har et veldig kraftig nebb som de bruker som nøtteknekker til å knuse nøttene med.

Arapapegøyene i Dyreparken har et eget lite hus som kalles for arahuset. Der bor det ulike arter arapapegøyer, en av disse er blågulearaen som lett kan kjennes igjen på fargen på fjærene som er blå og gule.

 

Det finnes over 300 arter med papegøyefugler. Papegøyefuglene har et stort hode og en kompakt kropp. Nebbet er nedoverbøyd og kraftig med en muskuløs tunge. Dette gjør papegøyen til en ekspert på å knekke nøtter og frø.

Beina til papegøyene er korte med kraftige klør. Føttene som er tilpasset å klatre i trær består av to tær som peker fremover og to som peker bakover. Nebbet brukes som et tredje bein for å klatre eller å holde seg fast. Papegøyene har øynene på hver sin side av hodet. Dette gir den stor synsvidde.

Den blågulearaen er en stor papegøye med blå rygg og gult bryst og stjert. Vingene er blå på oversiden og gule på undersiden. Foran på hodet er den grønn og nebbet er svart.

Papegøyer kommuniserer ved å bruke ulike lyder og har et velutviklet kroppsspråk. Mange arter har evne til å herme etter lyder, for eksempel etter menneskestemmer. Papegøyene er sosial og danner ofte par som lever sammen hele livet. Redet bygges høyt oppe i trærne. Ungene blir hos foreldrene i opp til to år før de forlater dem, i denne perioden yngler ikke foreldrene.

Blågul ara

Utbredelse
Sør- og mellom-Amerika
Levested
Skog
Levealder
Opp til 70 år
Rugetid
4 uker (26-28 dager)
Antall egg
2-3
Føde
Frø, frukt, nøtter og egg
Rødliste status
Livskraftig
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Psittaciformes (Papegøyefugler)
Familie
Psittacidae (Papegøyer)
Slekt
Ara
Art
Ara ararauna
Engelsk navn
Blue-and-yellow Macaw
Trenger du hjelp?