Angolaturako

Angolaturakoen er en fargerik afrikansk fugl. Som navnet sier kommer denne turakoarten fra Angola.

Angolaturakoen er en fargerik fugl. Kammen og nakken er rød, siden av nakken og brystet lysgrønt, vingefjærene røde og ryggen mørkegrønn. Stjerten er bred og mørkeblå. Hannen og hunnen er like i fargen. De fleste fugler produserer bare noen få pigmenter og de fleste fargene kommer fra refraksjon, brytning av lys fra fjærene. Turakoens røde og grønne farger kommer fra et ekte pigment som bare finnes hos disse fuglene.

Angolaturakoene lever sammen i familiegrupper. De holder seg for det meste i trær hvor de leter etter frukt, og hopper fra grein til grein eller løper på greinene. Området forsvares mot andre fruktspisende fugler.

Turakoen kan svinge den fjerde tåen sin fram og tilbake, dette hjelper den å klatre.

Angolaturakoen legger normalt to egg i et kvistrede oppe i trærne. Både hannen og hunnen ruger på eggene som klekker etter 24 dager. Ungene er mørke. Foreldrene mater turakoungene med oppgulpet mat. Ungene vil forsøke å forlate redet før de kan fly. De kan normalt fly etter fire-fem uker, men er avhengig av foreldrene i flere måneder etter dette. Når ungen er omtrent en måned begynner den å få farger i fjærdrakta, men det tar fire måneder før den har samme farge som voksne fuglene.

Angolaturako

Utbredelse
Angola
Levested
Skog
Vekt
210-325 g
Kroppslengde
40-43 cm
Levealder
15-25 år
Rugetid
24 dager
Antall egg
2
Føde
Frukt og bær
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggsrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Cuculiformes (Gjøkefugler)
Familie
Musophagidae (Turakoer)
Slekt
Tauraco
Art
Tauraco erythrolophus
Engelsk navn
Red-crested Turaco
Trenger du hjelp?