Tokaygekko

Tokaygekkoer har skiver med små mikroskopiske hår under føttene. Dette gir bedre feste mot underlaget og gjør det mulig for gekkoen å gå rett opp på nesten alle overflater, for eksempel på vegger, på glass og i taket. Dermed er det mulig for gekkoer å jakte på steder hvor få andre dyr kommer til.

Tokaygekkoen i Dyreparken lever fritt i Jungelen. Her er området så stort at den kan være vanskelig å få øye på, men hvis du er heldig kan du se den eller kanskje høre den når den roper ”to-kay”.

Tokaygekkoen er en av de største gekkoene. Kroppen er sylindrisk, flat og tykk. Hodet er stort (størst hos hannen) og atskilt fra kroppen. Den har store, utstående øyer med vertikalt splittet pupiller. Øyelokkene er sammenvokste og gjennomsiktige. Den bruker ofte tungen for å slikke overflaten på øyet rent. Tokaygekkoen har rester etter et tredje øye på toppen av hodet. Dett brukes trolig til å styre aktiviteten etter lysforhold.

Ørene kan ses på utsiden av gekkoen som små huller på begge sider av holdet. Tokaygekkoen er normalt blå eller gråblå med brunrøde flekker. Den har evnene til å lysne eller mørkne fargen i skinnet.

Tokaygekkoen kan slippe halen hvis de føler seg truet. Den delen av halen som er gått av vil ligge og vri seg i noen minutter. Dette er for å avlede oppmerksomheten så gekkoen får tid til å flykte. Halen har flere seksjoner hvor den kan brekke av. Det gror ut igjen en ny hale, dette tar omtrent tre uker.

For å tiltrekke seg hunner vil hannen rope ”to-kay”, herav navnet tokay gekko. Hannen parer seg med flere hunner. Hunnen leter etter et sted å legge eggene og når hun finner det riktige fester hun dem til en fast vertikal flate, for eksempel under bark på tre. Begge foreldrene vil passe på eggene til de klekkes. Deretter må ungene klare seg på egenhånd.

Tokaygekkoen lever alene og er nattaktiv. Den oppsøker bare det motsatte kjønn i paringsperioden. Den vil forsvare territoriet mot inntrengere av samme arter og andre arter for å sikre mindre konkurranse om mat. Tokaygekkoen kan bite kraftig hvis den trues. Den kalles også for gekkoenes ”pit bull” fordi hvis den biter mennesker kan det ta flere timer før den slipper taket. Den lever for det meste av insekter, hannen kan være kannibalistisk og kan spise andre tokaygekkoer.

Ropene til tokaygekkoen brukes til kommunikasjon, for å tiltrekke seg det motsatte kjønn under paringssesongen og som forsvar hvis de blir angrepet.

Tokay gekko

Utbredelse
Asia
Levested
Regnskog, klipper og hus
Vekt
150-300 g
Kroppslengde
18-36 cm
Levealder
7-20 år
Klekketid
65-200 dager
Antall egg
2
Føde
Insekter og små dyr
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Størrelse
Kroppslengde: 18-36cm
Orden
Squamata (Skjellkrypdyr)
Familie
Gekkonidae (Gekkoer)
Slekt
Gekko
Art
Gekko gecko
Engelsk navn
Tokay Gecko
Trenger du hjelp?