Teppepyton

Teppepytonen har fått navnet sitt fra mønsteret på kroppen som minner om et orientalsk teppe. Det finnes flere underarter av teppepyton som varierer veldig i farge og mønster på skinnet. I Dyreparken har vi to gule teppepyton og en grå.

Teppepyton er en stor pytonslange med et stort hode. Underarter av teppepyton er diamantpyton, ekte teppepyton, jungel teppepyton, sørlig teppepyton, kyst teppepyton og innlands teppepyton. Hunnen er ofte større enn hannen, opp til fire ganger så stor. Hodet er triangulært. 

Teppepytonen er en av Australias mest utbredte slanger og finnes på mange forskjellige levesteder, alt fra regnskog til fjell og ørken. Fargen på teppepytonen varierer på de forskjellige levestedene for å kamuflere slangen i dette miljøet. Aktiviteten til slangene er avhengig av klimaet der den lever. Teppepyton er vanligvis aktiv om natta, men kan også bevege seg rundt om dagen. Dagene tilbringer den hengende i et tre eller ved å varme seg i sola. I kalde områder er den aktiv om dagen.

 

Teppepyton har mange små huller mellom øynene og munnen. Dette er et spesielt sanseorgan. I hullene sitter det varmefølsomme celler. Her kan slangen sanse små temperaturendringer. Dette gjør at slangen også kan jakte om natten når den ikke kan se. Pytonslangen vil kunne sanse byttet med disse hullene.   

 

Voksne teppepyton jakter for det meste på pattedyr og fugler. Ungene spiser mye øgler fram til de er store nok til å fange og spise pattedyr og fugler. Den har ikke gift, men tar livet av byttedyret ved å kvele det. Den biter byttet, holder det fast med munnen, kveiler seg rundt det og presser til. Hver gang byttet puster ut klemmer slangen hardere slik at byttet ikke kan puste inn og blir kvalt. Deretter svelges byttet helt. Den kan sluke et bytte som har samme omkrets som den selv, og noen ganger større. Teppepyton kan i tillegg spise dyr som er drept av andre. Etter et måltid kan slangen klare seg flere uker uten mat.

 

Paringen foregår som regel på våren, og eggene legges på sommeren. Teppepyton legger 5-50 egg i skjulende vegetasjon eller hule trær. Etter at eggene er lagt vil hunnen kveile seg rundt dem for å beskytte dem mot rovdyr og holde dem varme. Hun holder den varme ved at kroppstemperaturen økes ved muskelsammentrekninger. Inkubasjonstiden varierer fra 37 til 102 dager avhengig av hvor slangen lever og temperaturen under inkubasjonen. Når eggene klekker må ungene klare seg på egen hånd.

Teppepyton

Utbredelse
Australia, Indonesia og Ny-Guinea
Levested
Regnskog, skog, fjell, ørken, elver og sandklipper
Vekt
4-15 kg
Kroppslengde
1-4 m
Levealder
15-20 år
Rugetid
37-102 dager
Antall egg
5-50
Føde
Pattedyr, øgler og fugler
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Squamata (Skjellkrypdyr)
Familie
Pythonidae (Pytonslanger)
Slekt
Morelia
Art
Morelia spilota
Engelsk navn
Carpet Python
Trenger du hjelp?