Stråleskilpadde

I Jungelen bor det flere skilpadder. Stråleskilpadda  kan du kjenne igjen på de gule strålene den har på hver plate i skallet, som minner om solstråler.

Skilpadden har et stort skall, dette kan den ikke krype ut av for det sitter fast og vokser sammen med skilpadda hele livet. Skallet beskytter skilpadda mot rovdyr. Hvis skilpadda blir skremt trekker den hodet inn i skallet.

Skilpaddene har en bred, kort kropp med et hardt skjell som beskytter den fra rovdyr, og i tilegg kamuflerer skilpadda. Skallet er vokst sammen med ribbein og ryggvirvler. Skallet har blodårer og nerver så den kan kjenne hvis man tar på skallet.

Stråleskilpadda har fått navnet sitt fra de gule strålene som går ut fra midten av hver av platene i skallet. Den har gult hode og gule bein. Skallet til stråleskilpadda er formet i kupler. Et slikt skall er vanskelig for et rovdyr å bite eller knuse.

Stråleskilpadda er klassifisert som kritisk truet på IUCNs rødliste. Årsaken til at det er så få stråleskilpadder igjen er at leveområdet dens ødelegges og fordi den fanges og selges som kjæledyr.

Skilpaddene spiser for det meste grønsaker og litt frukt. 

Stråleskilpadde

Utbredelse
Madagaskar
Levested
Busk- og torneskog
Vekt
Opp til 16 kg
Høyde
Opp til 41 cm
Levealder
40-50 år
Klekketid
145-231 dager
Antall egg
3-12
Føde
Gress, frukt og planter
Rødliste status
Kritisk truet (IUCN Red List)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Testudines (Skilpadder)
Familie
Testudinidae
Slekt
Geochelone
Art
Astrochelys radiata
Engelsk navn
Radiated Tortois
Trenger du hjelp?