Rødøreterapin

I Dyreparken er det både land- og vannskilpadder. Vannskilpaddene heter rødøreterapin. Rødøreterapin har fått navnet sitt fra de karakteristiske røde stripene den har bak ørene. Skallet er grønt og gult.

De ligger ofte og soler seg på trestammer og steiner nær vannet. Hvis det er få steder å sole seg ligger de mange sammen i hauger. Den er rask til å dykke ned i vannet hvis den blir skremt. Om natten vil terapinen sove under vann, vanligvis på bunnen eller flytende i overflaten med halsen blåst opp for å kunne flyte. Ved temperaturer under 10°C vil rødøreterapinen gå i dvale under vann eller under elvebredden og hule trær.

Paringen involverer en spesiell dans. Hannen svømmer mot hunnen forfra, strekke ut frembeina og vibrerer klørene mot hunnens nakke og hode.  Hunnen synker til bunnen for å pare. Eggene graves ned i hull for å beskytte dem fra rovdyr. Temperaturen under inkubasjonene bestemmer kjønnet på ungene. Egg som inkuberes på temperaturer mellom 22°C og 27°C blir hanner, varmere temperaturer blir hunner. Når skilpaddeungene kommer ut av egget ser de ut som små voksne og de må klare seg selv. Ungene bryter seg ut av egget ved å benytte eggtanna, denne forsvinner etter klekking. Ungene er utsatt for rovdyr. Skilpadder gjemmer seg i skallet for å beskytte seg.

Det fanges mange rødøreterapiner for å selge dem som kjæledyr. Arten er i dag klassifisert som livskraftig-nær truet på IUCNs rødliste.

Rødøreterapin

Utbredelse
Nord-Amerika
Levested
Vann, elver og bekker
Høyde
20-30 cm
Levealder
Opp til 30 år
Klekketid
8-11 uker (60-75 dager)
Antall egg
4-23
Føde
Vannplanter, ormer, snegler og fisk
Rødliste status
Nær truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Testudines (Skilpadder)
Familie
Emydidae
Slekt
Trachemys
Art
Trachemys scripta elegans
Engelsk navn
Red-eared Slider
Trenger du hjelp?