Nilkrokodille

Nilkrokodillene kan holde pusten i opp til to timer. De kan overleve lenge uten å spise, men når de først spiser kan de spise opp til halve sin egen kroppsvekt. Nilkrokodillen har forøvrig en bitekraft på 13 tonn.

Nilkrokodillene i Dyreparken ser kanskje ikke så store ut i forhold til sine nærmeste naboer alligatorene. Men nilkrokodillene kan faktisk bli opp til 6 m lange og veie opp mot 900 kilo.

I Dyreparken er det både krokodiller og alligatorer. Krokodillen kan du kjenne igjen på dens spisse, langstrakte"v-formete" snute og to tenner i underkjeven som er synlige når munnen er lukket.

Nilkrokodillen er den nest største av krokodilleartene. Nilkrokodillen har en mørk oliven til grå kropp med mørkere striper.

Krokodillen jakter ved å ligge og vente langs elvekanter på byttet som kommer for å drikke vann. Krokodillen har øyne og nese på toppen av hodet for å kunne ligge tildekket med vann og likevel se og puste. Den svømmer sakte nærmere byttet, hopper opp og drar dyret ned i vannet og drukner det. Nilkrokodillen har store kjever med tenner. Krokodillen kan bruke disse tennene til å bite, men den kan ikke tygge med dem. Dette er et problem når krokodillen skal spise store dyr. Krokodillen løser problemet ved å dra dyret ned i vannet og snurre seg rundt for å rive av biter med kjøtt. Når tennene er utslitte erstattes de av nye tenner.

 

Krokodillene lever for det meste alene, men de kan samarbeide om å finne mat, for eksempel ved å jage fisk inn på grunt vann. Den mest dominante krokodillen spiser da først.

 

Krokodillen oppholder seg for det meste i vann, men går også opp på land for å sole seg. Hunnen legger eggene i groper i bakken over vann. Hun bruker samme rede hele livet. Eggene voktes under inkubasjonsperioden. Kjønnet på ungene er avhengig av temperaturen under inkubasjonen. Hvis temperaturen er under 31,7 °C eller over 34,5 °C vil det bli hunner. Temperaturer mellom 31,7 °C og 34,5 °C gir hanner. Ungene piper når de skal til å klekke og moren graver dem ut og bærer dem ned i vannet i munnen. De holder sammen i 6-8 uker før de må klare seg på egen hånd.

Nilkrokodille

Utbredelse
Afrika og Madagaskar
Levested
Elver, innsjøer, sumpområder og elveutløp
Vekt
500-900 kg
Kroppslengde
3,5-6,0 m
Levealder
70-100 år
Klekketid
3 måneder
Antall egg
16-80
Føde
Fisk, antiloper, sebraer og bøfler
Rødliste status
Livskraftig (Ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Crocodilia (Krokodille dyr)
Familie
Crocodylidae (Krokodiller)
Slekt
Crocodylus
Art
Crocodylus niloticus
Engelsk navn
Nile Crocodile
Trenger du hjelp?