Nettpyton

Den største slangen i Dyreparken er en nettpyton, den er nesten seks meter lang. Nettpyton er verdens lengste slange, den kan bli opp til ti meter lang. Slangen har fått navnet sitt fra mønster på kroppen som minner om et nett. Mønsteret gir slangen en veldig effektiv kamuflasje.

Nettpyton er aktiv om natten og gjemmer seg om dagen. Slangen lever i tropiske skoger i nærheten av vann, og er god til å svømme. Det meste av tiden oppholder den seg likevel på land og er god til å klatre i trær.

Størrelsen gjør at den kan spise de fleste pattedyr og fugler. Om dagen gjemmer den seg og kommer ut for å jakte på kvelden. Nettpyton er en god klatrer. Den ligger ofte i trær og overrasker byttet. Den er en kvelerslange, og har ikke gift. Kvelerslanger biter seg fast til byttet, kveiler seg rundt det og presser til. Hver gang byttet puster ut klemmer slangen hardere slik at byttet ikke kan puste inn og blir kvalt. Byttet svelges helt.

Nettpyton kan svelge byttedyr som er en fjerdedel av deres egen lengde og har samme vekt som dem selv. Etter et måltid kan slangen klare seg flere måneder uten mat.

Nettpyton har mange små huller mellom øynene og munnen. Dette er et spesielt sanseorgan. I hullene sitter det varmefølsomme celler. Her kan slangen sanse små temperaturendringer. Dette gjør at slangen også kan jakte om natten når den ikke kan se. Pytonslangen vil kunne sanse byttet med disse hullene. 

Hannen og hunnen lever adskilt og møtes bare under paringen. Paringen foregår som regel mellom september og mars. Ofte spiser ikke slangene i denne perioden. For hunnen kan fastingen vare til eggene har klekt. Hunnen legger 20-100 egg som veier over 250 g. Etter at eggene er lagt vil hunnen kveile seg rundt dem for å beskytte dem mot rovdyr og holde dem varme. Hun holder de varme ved at kroppstemperaturen økes ved muskelsammentrekninger. Inkubasjonstiden varierer fra 2-3 måneder. Når eggene klekker må ungene klare seg på egen hånd. Begge kjønn er kjønnsmodne når de er 2-4 år.

Nettpyton er fortsatt vanlig, men bestanden synker. Den er en av de mest jaktede slangene i Sørøst-Asia. Den har et verdifullt skinn som brukes til vesker og belter, og en galleblære som brukes i medisin. Nettpyton er ikke registrert på IUCNs rødliste.

Nettpyton

Utbredelse
Sørøst-Asia (India, Bangladesh, Burma, Thailand, Laos, Cambodia, Vietnam, Malaysia, Singapore, Indonesia og Filippinene)
Levested
Regnskog (nær vann)
Vekt
80-150 kg
Kroppslengde
6-10 m
Levealder
20-25 år
Rugetid
2-3 måneder (60-90 dager)
Antall egg
20-100
Føde
Pattedyr og fugler
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Squamata (Skjellkrypdyr)
Familie
Pythonidae (Pytonslanger)
Slekt
Python
Art
Python reticulatus
Engelsk navn
Reticulated Python
Trenger du hjelp?