Leopardskilpadde

Skilpadder er noen av de dyrene som lever lengst, enkelte kan bli 150 år gamle. Skilpaddene har en bred, kort kropp med et hardt skall/skjold som beskytter dem fra rovdyr, og i tilegg er det god kamuflasje. 

Leopardskilpadde er en landskilpadde, det vil si at den lever på land. Det finnes også skilpadder som lever i havet og i ferskvann.

Skilpadda har et stort hardt skall, dette kan den ikke krype ut av for det sitter fast og vokser sammen med skilpadda hele livet. Skallet beskytter skilpadda mot rovdyr. Hvis skilpadda blir skremt trekker den hodet inn i skallet.

Skallet er vokst sammen med ribbein og ryggvirvler. Det består av et ryggskjold og et bukskjold som hver har to lag med plater som sitter sammen som et puslespill. Det er åpninger for hodet, halen og beinene til skilpadda. Skallet har blodårer og nerver så skilpadda kan kjenne hvis man tar på skallet.

Det er det gule skallet med de mørkere flekkene som har gitt leopardskilpadda navnet sitt.

Leopardskilpadda kan vandre store avstander for å finne mat. Den har ikke tenner, men bruker isteden de kraftige kjevene til å kutte maten.

Leopardskilpadda graver seg ned for å gå i en dvaleliknende tilstand hvis den lever i kalde områder. I varme områder graver den seg også ned for å unngå uttørking.  

Når hunnen skal legge egg graver hun en flaskeliknenede grop og urinerer for å løse opp i hard jord. Eggene legges i månedlige intervaller. Det kan ta opp til et år før eggene klekker. Ungene må noen ganger vente i rederommet i uker på at regnet skal myke opp jorda så de kan grave seg ut. Ungene er utsatte for rovdyr. 

Leopardskilpadde

Utbredelse
Øst- og Sør-Afrika
Levested
Savanner
Vekt
14-18 kg
Høyde
30-70 cm
Levealder
Opp til 100 år
Klekketid
132-230 dager
Antall egg
5-30
Føde
Gress, frukt, blader og sopp
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Testudines (Skilpadder)
Familie
Testudinidae
Slekt
Geochelone
Art
Geochelone pardalis
Engelsk navn
Leopard Tortoise
Trenger du hjelp?