Leopardgekko

Leopardgekkoen har fått navnet sitt fra fargen, den er normalt gul med svarte flekker. Siden denne arten er et populært kjæledyr er det også avlet fram mange andre fargevarianter. 

Leopardgekkoen kan slippe halen hvis den føler seg truet. Den delen av halen som er gått av vil ligge og vri seg i noen minutter. Dette er for å avlede oppmerksomheten så gekkoen får tid til å flykte. Halen vil som regel vokse ut igjen.

Leopardgekkoen har stort hode med store øyne. De fleste har en tykk hale. I halen lagrer de fett, dette gjør at de kan klare seg i flere måneder uten mat. Kroppen er flat fra toppen til bunnen. 

I motsetning til mange andre gekkoer kan leopardgekkoen lukke øynene. Dette hjelper leopardgekkoen å holde øynene rene i de støvete områdene de lever. I tilegg kan leopardgekkoen vaske og fukte øyet med tungen. Ørene kan ses på utsiden av gekkoen som små huller på begge sider av hodet.

Leopardgekkoen er nattaktiv og gjemmer seg under steiner eller i små hull om dagen. Den oppholder seg for det meste på bakken og har små klør på tærne som gjør at den kan klatre opp på steiner og greiner. 

Leopardgekkoen kan slippe halen hvis den føler seg truet. Halen er delt opp i seksjoner slik at den kan felle den i nødssituasjoner uten blødninger. Den delen av halen som er gått av vil ligge og vri seg i noen minutter. Dette er for å avlede oppmerksomheten så gekkoen får tid til å flykte. Halen vil som regel vokse ut igjen.

Hunnen foretrekker å legge egg i fuktige områder. Hun graver eggene ned. Kjønnet på leopardgekkoen bestemmes av temperaturen ved utrugning av eggene. Dersom temperaturen er 26-28 °C blir det hunner, 29-31 °C gir både hunner og hanner og 32-33 °C gir bare hanner. Ungene passes ikke etter at de klekkes.

Leopardgekko

Utbredelse
India, Iran, Irak, Pakistan og Afghanistan
Levested
Ørken områder og tørre gressletter
Vekt
45-65 g
Kroppslengde
17-25 cm
Levealder
20-25 år
Klekketid
6-8 uker (45-53 dager)
Antall egg
2
Føde
Insekter, frukt, små dyr og egg
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Størrelse
Kroppslengde: 17-25 cm
Orden
Squamata (Skjellkrypdyr)
Familie
Gekkonidae (Gekkoer)
Slekt
Eublepharis
Art
Eublepharis macularius
Engelsk navn
Leopard Gecko
Trenger du hjelp?