Kornsnok

Det finnes mange ulike mønster og fargevariasjoner på kornsnoken, og den deles inn i fire underarter. Den er normalt oransje eller brungul med store røde flekker med svarte kanter. 

På magen har kornsnoken et sjakkbrettmønster, flere rader med svarte og hvite merker. Noen tror at navnet kornsnok er oppstått på grunn av likheten mellom mønsteret på slangens mage og det rutete mønsteret på mais. Andre mener at navnet kommer fra at slangene ofte oppholder seg i kornåkere.

Kornsnoken oppholder seg for det meste i gnagerganger under jorden eller gjemmer seg under steiner eller andre ting på bakken om dagen. Den er normalt nattaktiv, men er aktive om dagen den kaldeste delen av året. Hvis den lever i områder det er veldig kaldt går den i dvale om vinteren.

Kornsnoken spiser mus, rotter, fugler og flaggermus. Når slangene er små spiser de oftest øgler og frosker. Kornsnoken er gode klatrere og kommer seg lett inn i bygninger for å lete etter mat. På magen er noen av skjellene til kornsnoken vinklet og danner riller. Dette hjelper slangen å gripe tak i bark eller vegger når slangen skal klatre. Kornsnoken er en kvelerslange, og har ikke gift. Den kan ligge helt stille å vente på at byttet skal komme innen rekkevidde. Når et bytte kommer er den kjemperask. Kornsnoken biter seg fast i byttet, kveiler seg rundt det og presser til. Hver gang byttet puster ut klemmer slangen hardere slik at byttet ikke kan puste inn og blir kvalt. Byttet svelges så helt. 

Siden kornsnoken spiser mest rotter og mus kan det være en nyttig slange å ha på gårder. Kornsnoken er viktig fordi den hjelper å kontrollere gangerbestanden som ellers vil kunne spre sykdommer.

Kornsnokene parer seg fra mars til mai. Hunnen legger 10 - 30 egg i mai-juli som klekker etter ca 2 måneder. Eggene legges i råtnende vegetasjon eller andre steder det er nok varme og fuktighet til å innkubere eggene. Kornsnoken passer ikke på eggene eller ungene. Når ungene kommer ut av egget er de 25 - 38 cm lange. De blir kjønnsmodne når de er rundt 2 år gamle. Slangeungene mangler mye av de sterke fargene til de voksne slangene.

Hvis kornsnoken føler seg truet vil den riste på halen og kan angripe. Hvis et rovdyr fanger slangen vil kornsnoken skille ut et illeluktende stoff på dyret. 

Kornsnok

Utbredelse
USA
Levested
På bakken, i trærne, i fjøs og bygninger
Vekt
0,9 kg
Kroppslengde
0,6-1,8 m
Levealder
15-20 år
Klekketid
2 måneder (60-65 dager)
Antall egg
10-30
Føde
Små pattedyr, fugler, øgler og frosker
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Squamata (Skjellkrypdyr)
Familie
Colubridae (Snoker)
Slekt
Elaphe (Rottesnoker)
Art
Elaphe guttata
Engelsk navn
Corn Snake
Trenger du hjelp?