Kongesnok

Kongesnoken har fått navnet sitt siden den spiser andre slanger, også giftige slanger. Det finnes flere typer kongesnok. Kongesnokene i Dyreparken er californiske kongesnoker. De er svarte med kremhvite striper.

Kongesnoken har mange mønster- og fargevariasjoner. Det mest vanlige er lyse bånd på en mørkere bakgrunn. Båndene deler opp slangekroppen og gjør den vanskeligere å få øye på for rovdyr. Båndene varierer i antall og bredde avhengig av hvor slangen lever. Kongesnokens farger kan minne om veldig giftige slanger. Dette drar den nytte av ved at fargene skremmer bort rovdyr.

Californisk kongesnok er svart eller mørkegrå med kremhvite striper. Øyene er store og runde med runde pupiller. Skjellene er myke og skinnende.

Kongesnoken spiser små pattedyr, fugler, øgler, frosker og slanger. Slangen har ikke gift, men tar livet av byttedyret ved å kvele det. Den biter byttet, holder det fast med munnen, kveiler seg rundt det og presser til. Hver gang byttet puster ut klemmer slangen hardere slik at byttet ikke kan puste inn og blir kvalt. Deretter svelges byttet helt. Etter et måltid kan slangen klare seg flere uker uten mat.

Navnet kongesnok har den fått siden den spiser andre slanger, også giftige slanger. Giften har ingen effekt på kongesnoken, men hvis slangen bites mange ganger av giftslanger vil giften gjøre skade. Det latinske navn Lampropeltis betyr blankskjoldet og viser til kongesnokens blanke og glatte skjell. 

Hunnen legger 2-24 egg en gang mellom mai og august. Eggene klekkes etter 47-81 dager. Ungene er normalt 30-35 cm når eggene klekker. Ungene blir kjønnsmodne når de er mellom 3 og 4 år gamle. Hverken eggene eller ungene passes av foreldrene.

Slangen kan være aktiv både om dagen og natta, avhengig av hvilken årstid det er og hvor den lever. Kongesnoken lever for det meste på bakken, men kan også klatre i lav vegetasjon og er god til å svømme. Slanger som lever i områder som er kalde deler av året vil gå i vinterdvale. Hvis kongesnoken føler seg truet vil den riste på halen for å etterlikne advarsellyden til giftige klapperslanger. Hvis et rovdyr fanger slangen vil kongesnoken skille ut et illeluktende stoff på dyret. 

Kongesnoken ble tidligere kalt melkeslange. Slangene ble ofte oppservert i fjøset om natten, og folk trodde de var der for å drikke melk fra kuene. Men det var egentlig mus og rotter den jaktet på.

Kongesnok

Utbredelse
USA og Mexico
Levested
Skog, myr, daler, ørken, jorder, kratt og steinete områder
Kroppslengde
1-2 m
Levealder
15-20 år
Klekketid
47-81 dager
Antall egg
2-24
Føde
Smågnagere, fugler, øgler, frosker og slanger
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Squamata (Skjellkrypdyr)
Familie
Colubridae (Snoker)
Slekt
Lampropeltis
Art
Lampropeltis getula
Engelsk navn
Common Kingsnake
Trenger du hjelp?