Kongepyton

Kongepyton er en liten afrikansk slange. Den er kort og tykk, og kjennetegnes ved et mørkebrunt mønster over en gulaktig bakgrunn, og et mørkebrunt hode. Dette er den vanligste slangen å ha som kjæledyr.

Pytonslanger er en gruppe primitive slanger som finnes i Afrika, Asia og Australia. Pytonslanger legger egg.

Pytonslanger har ikke gift, de tar livet av byttedyret ved å kvele det. De biter byttet, holder det fast med munnen, kveiler seg rundt det og presser til slik at byttet ikke får puste. Deretter svelges byttet helt. De kan sluke et bytte som har samme omkrets som dem selv, og noen ganger større. Etter et måltid kan slangen klare seg flere uker, og til og med måneder uten mat.

 

Pytonslanger har mange små huller mellom øynene og munnen. Dette er et spesielt sanseorgan. I hullene sitter det varmefølsomme celler. Her kan slangen sanse små temperaturendringer. Dette gjør at slangen også kan jakte om natten når den ikke kan se. Pytonslangen vil kunne sanse byttet med disse hullene. 

 

Kongepyton oppholder seg ofte i gnagerganger under jorden på dagen. Om natten jakter den på små gnagere som ørkenrotter og springrotter. Kongepytonen har et passivt forsvar, hvis den føler seg truet ruller den seg sammen til en tett rund ball med hodet i midten. Det sies at ballen kan være så rund at den kan rulle ned en planke. På engelsk kalles derfor Kongepyton for Ball Python.

 

Det norske navnet kongepyton kommer av at Cleopatra ofte bar kongepytonen rundt armen.

 

Kongepyton jaktes i stort omfang. Hovedtruslene til kongepyton er fangst for salg som kjæledyr. I tilegg jaktes de for skinnet og mat.

Kongepyton

Utbredelse
Vest-Afrika (Senegal, Gambia, Ghana, Nigeria, Sudan og Uganda)
Levested
Savanner, åpne skoger og gressmarker
Kroppslengde
90-150 cm
Levealder
15-20 år
Rugetid
2 måneder (55-71 dager)
Antall egg
3-11
Føde
Mus, rotter og fugler
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Squamata (Skjellkrypdyr)
Familie
Pythonidae (Pytonslanger)
Slekt
Python
Art
Python regius
Engelsk navn
Ball Python
Trenger du hjelp?