Amerikansk alligator

Den amerikanske alligatoren er svart med en kremhvit underside. Disse fargene kamuflerer alligatoren godt, den mørke fargen på ryggen gjør at den er vanskeligere å se for byttedyr over vann og den lyse fargen under gjør den vanskelig å se for byttedyr under dem. 

I Dyreparken er det både krokodiller og alligatorer. Alligatoren kan du kjenne igjen på dens brede "u-formede" snute og tennene i underkjeven kan ikke ses når munnen er lukket.

Alligatoren har øyne og nese på toppen av hodet, dette er nyttig når den skal jakte, den kan ligge tildekket med vann og likevel se og puste. Snuten er rund og bred. Den har en karakteristisk fjerde tann i underkjeven som passer inn i et hull i overkjeven. Tanna er ikke synlig når munnen er lukket. 

Den amerikanske alligatoren foretrekker områder med rolig vann. Da vil alligatoren kunne holde nesen over vann for å puste. Hvis det er bølger må snuten være i en mye brattere vinkel og det blir vanskeligere å svømme. 

Den amerikanske alligatoren graver huler ved å bruke snuten og halen. Disse hulene er beskyttelse og stedet hvor krokodillen er i dvale når det er kaldt.

Alligatoren jakter hovedsaklig i vannet om natten. Da fanger den små byttedyr og svelger dem hele. Alligatoren jakter i tilegg ved å ligge og vente langs elvebredden på byttet som kommer for å drikke vann. Alligatoren har øyne og nese på toppen av hodet for å kunne ligge tildekket med vann og likevel se og puste. Den tar fatt i hodet til det drikkende dyret og drar det ned i vannet og drukner det. Dyret vil videre gjøre en ”dødsrulling” for å slite løs stykker med kjøtt. Dette gjør den fordi den ikke kan tygge.

I paringstiden brøler hannen for å tiltrekke seg hunner. Paring foregår under vann. Hunnen legger eggene i et enormt rede som er laget av vegetasjon og mudd. Alligatorungenes kjønn bestemmes av temperaturen under inkubasjonen. Ungene piper når de skal til å klekke og moren graver dem ut. De holder sammen i opp til tre år.

Alligatoren er et raskt dyr. Men på grunn av kroppslengden i forhold til beinlengden er den er ikke så god til å skifte retning. Så hvis du blir forfulgt av en alligator bør du løpe sikksakk.  

Den amerikanske alligatoren var nesten jaktet til utryddelse på slutten av 1900-tallet. Alligatorer jaktes hovedsaklig for skinnet som brukes i belter, vesker og sko. I tilegg jaktes den for kjøtt. I dag er jakten kontrollert og antall alligatorer øker. USA har i dag store alligatorfarmer for å produsere skinn og kjøtt. Alligatoren en stor turistattraksjon i Florida.

Amerikansk alligator

Utbredelse
Sørøstre deler av USA
Levested
Vann, elver, sumpområder og våtmark
Vekt
300-500 kg
Kroppslengde
2,8-5,0 m
Levealder
35-50 år
Klekketid
2 måneder
Antall egg
25-60
Føde
Fisk, skilpadder, slanger og små pattedyr
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Reptilia (Krypdyr)
Orden
Crocodilia (Krokodilledyr)
Familie
Alligatoridae (Alligatorer og kaimaner)
Slekt
Alligator
Art
Alligator mississippiensis
Engelsk navn
American Alligator
Trenger du hjelp?