Sjimpanse

I Afrika lever sjimpanser i store flokker i skoger og på savanner. I en sjimpanseflokk er det alltid en hann som er leder. I sjimpanseflokken i Dyreparken er det Julius som er lederen.

Sjimpansene går ofte på to ben og bruker hendene slik mennesker gjør. Når sjimpanser møtes hilser de ofte på hverandre ved å klemme hverandre. De har mange ulike ansiktsuttrykk og lyder som brukes for å kommunisere, for eksempel kan de smile ved å vise undertennene.

 

Ute i naturen spiser sjimpansene frukt, bær, blader, blomster, frø, bark, insekter og små pattedyr. I Dyreparken får de også mest frukt. Noen ganger får de honning. Da stikker sjimpansene en pinne ned i honningen, og slikker den i seg.

 

Sjimpanser lever i flokker på 15-100 dyr og er veldig sosiale. Undergrupper varierer for pelsstell, spising, forflyttelse og forsvaring av territoriet. En hann er dominerende og han demonstrerer lederrollen jevnlig. Hannene kjemper om rangordningen med lyder og krefter, de skriker, bråker og lager høyest mulig lyder.

Sjimpansene er aktive om dagen, nettene tilbringer de sovende i hvert sitt reir som de bygger høyt i trærne. Sjimpansene bruker like mye tid oppe i trærne som nede på bakken. De går på alle fire beina.

Sjimpansene spiser frukt, bær, blader, blomster, frø, bark, termitter, maur og larver. I tillegg kan de samarbeide om å jakte på mindre pattedyr for eksempel mindre aper, svin og antiloper. Sjimpansene bruker redskaper, bla pinner for å få tak i mat fra innsektsbol og steiner for å knuse nøtter.

Sjimpansene er kjønnsmodne når de er 8-10 år. Parringstiden er hele året. Man kan se når hunnen er brunstig for hun blir hoven i baken. Hunnene parer seg når den siste ungen er rundt 5 år. Ungene veier ca 2 kg ved fødselen og er like hjelpeløse som et menneskebarn. Den første tiden rir den på ryggen til moren. Ungen er avhengig av moren sin til den er 3-4 år. Hele flokken hjelper til å passe på ungene.

Sjimpansene har mange ulike ansiktsuttrykk og lyder som brukes for å kommunisere. Akkurat som mennesket kan sjimpansen bruke ansiktet for å uttrykke forskjellige sinnsstemninger. For eksempel kan de smile ved å vise undertenner.

Sjimpansene sitter ofte og plukker hverandre i pelsen for å fjerne skitt og møkk fra pelsen og huden. Dette gjør sjimpansene rene og er viktig for å styrke de sosiale båndene i flokken.

Sjimpansene er intelligente dyr. Bortsett fra mennesket er sjimpansen det eneste dyret som kan kjenne seg selv igjen i speilet. Sjimpansen er menneskets nærmeste slektning, mer enn 98 % av genene vår er identiske.

Sjimpansene mister leveområdene sine og blir jaktet på, og er derfor sterkt utrydningstruet. På 1900-tallet var det ca to millioner sjimpanser i verden. I dag er det bare 170.000 - 300.000 sjimpanser igjen. 

Den mest kjente sjimpansen i Dyreparken er Julius.

Utbredelse
Sentral-Afrika (Angola, Burundi, Kamerun, Kongo, Ghana, Nigeria, Mali, Senegal, Sierra leone, Sudan, Tanzania, Uganda, Liberia og flere)
Levested
Regnskog og savanner
Vekt
30-60 kg
Kroppslengde
70-170 cm
Levealder
40-45 år, opp til 60 år i dyreparker
Antall unger
1
Føde
Frukt, blader, blomster, frø, bark, termitter, maur og små dyr
Rødliste status
Sterkt truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primates (Primater)
Familie
Hominidae (Menneskeaper)
Slekt
Pan
Art
Pan troglodytes
Engelsk navn
Chimpanzee
Trenger du hjelp?