Lavlandstapir

Tapiren har et utseende som er veldig annerledes andre dyr, og det er vanskelig å si hva den likner på. Faktisk er tapiren nær beslektet med hesten.

Lavlandstapiren er mørk brun til svart med en kort halestump. Den har korte og sterke bein med tre tær på bakbeina og fire tær på forbeina. Den har en svart man som går fra hodet bakover mot ryggen. Nesen er lang og bevegelig og kan brukes som en snabel til å gripe fatt i blader, skudd og greiner som den spiser.

Tapirer ser dårlig, men har en god hørsel og luktesans. Tapiren har en velutviklet luktesans som den bruker til å lete etter mat. Luktesansen brukes i tillegg til å finne hverandre i parringstiden. Tapirene duftmarkerer området sitt med urin.

Tapiren er enstøing og lever helst alene. De kommuniserer med plystrelyder og duftmarkeringer. Hannen og hunnen møtes som regel bare i forbindelse med paring. Hunnen går drektig i litt over et år og føder en unge. Når ungen blir født har den rødbrun pels med lyse striper og flekker som kamuflerer den i regnskogen og gjør den vanskelig å se for fiender. Stripene forsvinner etter hvert som ungen vokser, og den voksne tapiren har mørk brun pels. Hunnen tar seg av ungen etter fødselen.

Dagen tilbringer lavlandstapiren gjemt i skog og kratt, om natten beveger den seg ut for å spise på gress og trær. Tapirens uvanlige kroppsform gjør at den lett kommer seg fram i den tropiske regnskogen. Den tramper opp stier som ligner på tunneler gjennom den tette undervegetasjonen. Vanligvis bruker den sine allerede opptrampede stier, men hvis den blir angrepet av et rovdyr flykter den rett inn det tetteste krattet, slik at rovdyret ikke klarer å følge etter.

Tapirene ser ikke ut som om et dyr som er tilpasset vann, men den er en veldig god svømmer og dykker, og kan holde pusten i opp til 20 minutter. Dermed får den også lett tak i vannplanter som den spiser. Hvis tapiren blir skremt vil den rømme ned i vannet. De er også gode til å løpe og klatre.

Mennesker jakter på tapiren for skinn og kjøtt. Det er lett å følge de opptrampede stiene fra tapirene for jegere. Tapiren mister også stadig mer leveområder, og derfor er den utrydningstruet.

Lavlandstapir

Utbredelse
Sør-Amerika (Brasil, Argentina, Venezuela, Colombia og Paraguay)
Levested
Regnskog
Vekt
150-250 kg
Kroppslengde
2,0-2,2 m
Mankehøyde
77-108 cm
Levealder
25-30 år
Drektighetstid
13-14 måneder
Antall unger
1
Føde
Vannplanter, løv, knopper, grener og frukt
Rødliste status
Sårbar
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Perissodactyla (Upartåede hovdyr)
Familie
Tapiridae (Tapirer)
Slekt
Tapirus
Art
Tapirus terrestris
Engelsk navn
South American Tapir
Trenger du hjelp?