Keisertamarin

Keisertamarinen har en stor hvit bart. Den er oppkalt etter Keiser Wilhelm II som hadde en liknende bart. Navnet var i begynnelsen ment som en spøk, men endte med å bli det offisielle vitenskapelige navnet på apen. 

Keisertamarinen er grå med enkelte gule hår på ryggen, rød på brystet, svart på beina og brun på halen. 

Keisertamarinene danner små familiegrupper på 2-8 dyr. Gruppen forsvarer området sitt mot andre grupper, og duftmarkerer grensene. I naturen parer hunnene seg ofte med to hanner. 

Det fødes normalt tvillinger. Hannene hjelper til med fødselen og vasker ungene rene. Ungene veier bare ca 35 gram når de blir født. Hannene hjelper til å passe ungene etter fødselen, siden begge hannene har paret seg med hunnen tar begge ungene som sine. Hunnen signaliserer med tungen når hun vil at hannene skal ta ungene. De bærer ofte en unge hver på ryggen.

 

Hunnen må finne mat for å kunne produsere nok melk til ungene, og får bare ungene når de skal die. Unger fra tidligere kull hjelper i tillegg til med å oppfostre senere unger før de forlater flokken.

 

Keisertamarinene lever ofte sammen med andre tamarinarter. Dagene bruker keisertamarinen til å lete etter mat. Den spiser frukt fra forskjellige vekster ulike deler av året. På denne måten finner den nok mat hele året. Trærne i området blir gjennomgått for å finne moden frukt. Så lar de trærne står i ro i to til fire dager før det besøkes igjen, så ny frukt får tid til å modnes.

 

Neglene på hendene og føttene, unntatt på tommelen og på stortåa, er omdannet til klør. Klørne gjør det lettere for apene å klatre i trær og holde seg fast til stammen og greiner. Apene kan til og med klatre nedover med hodet først.

Keisertamarin

Utbredelse
Brasil, Bolivia og Peru
Levested
Skog
Vekt
400-600 gram
Kroppslengde
23-26 cm
Halelengde
39-42 cm
Levealder
10-20 år
Drektighetstid
5 måneder
Antall unger
2
Føde
Frukt, insekter, små dyr, egg, frukt og saft fra trærne
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primata (Primater)
Familie
Cebidae
Slekt
Saguinus
Art
Saguinus imperator
Engelsk navn
Emperor tamarin
Trenger du hjelp?