Hvitøret silkeape

Hvitøret silkeape har som navnet sier hvite øredusker rundt ørene. 

Hvitøret silkeape kjennetegnes av hvite øredusker rundt ørene. Pelsen er grå og svart med lysere striper. Silkeapen har et hvitt område i pannen og ansiktet er uten pels.

Silkeapen oppholder seg for det meste i trærne hvor den leter etter mat og får beskyttelse mot rovdyr. Den er aktiv om morgenen og ettermiddagen/kvelden. Midten av dagen bruker den til å hvile og stelle hverandre i pelsen. Gruppen sover sammen i sovetrær som de oppsøker før sola går ned.

Hvitøret silkeape danner små familiegrupper på 3-15 dyr. Et par er dominerende, og det er bare dette paret som får unger. Det er hannen som passer ungene etter fødselen. Han bærer ungene på ryggen. Hunnen må finne mat for å kunne produsere nok melk til ungene, og har bare ungene når de skal die. Unger fra tidligere kull hjelper til med å oppfostre senere unger før de forlater flokken. 

Silkeapen har tenner som er tilpasset å ta ut kvae og saft fra trærne. Fortennene er forlengede og brukes til å gnage hull i barken på trærne så de kan få tak i kvaen og saften fra dissse. I perioder av året når det ikke er så mye frukt er dette en viktig del av dietten. Silkeapen kommer ofte tilbake til hull som er gnagd opp tidligere, og bruker hull som er laget av andre dyr eller naturlige skader på treet for å få tak i saft og kvae.

Silkeapene har klør på hendene og føttene istedenfor flate negler. Bare tommelen og storetåa har en negl. Klørne gjør det lettere for apene å klatre i trær og holde seg fast til stammen og greiner. Apene kan til og med klatre nedover med hodet først. Halen brukes for å holde balansen.   

Hvitøret silkeape

Utbredelse
Brasil
Levested
Skog
Vekt
260-450 g
Kroppslengde
14-19 cm
Halelengde
29-35 cm
Levealder
10-14 år
Drektighetstid
5 måneder
Antall unger
1-2
Føde
Frukt, små dyr, egg, insekter og saft fra trærne
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primata (Primater)
Familie
Cebidae
Slekt
Callithrix
Art
Callithrix jacchus
Engelsk navn
Common Marmoset
Trenger du hjelp?