Flodsvin

Verdens største gnager kommer fra Sør-Amerika og heter flodsvin eller kapybara. Flodsvinet er en slektning av marsvinet, men er mye større.

Flodsvinet er verdens største gnager. Det har en kompakt kropp med et stort hode og korte bein. Pelsen er strihåret brun. Hunnen er litt større enn hannen.

Flodsvinet er godt tilpasset et liv i vann. Flodsvinet er en god svømmer, det har svømmehud mellom tærne, og bakbeinene er noe lenger enn forbeinene. Det er også godt til å dykke, og kan holde pusten under vann i opp til fem minutter. Flodsvinets øyne, nese og ører er lurt plassert oppe på hodet. Dermed kan det ligge tildekket med vann og likevel puste, se og høre mens det svømmer. Det gjemmer seg gjerne under vann eller mellom vannvegetasjon hvis farer truer.

Flodsvinet lever i grupper av varierende størrelse, men rundt 20 dyr er normalt. Gruppen består av en dominant hann, flere voksne dyr av begge kjønn og unger. Den dominante hannen holder sin posisjon i mange år, men noen ganger får også andre hanner i gruppen pare seg. Hannen har en stor oval duftkjertel rett over nesen som skiller ut et hvitt klissete stoff. Kjertelen brukes til å lage duftspor med. Hannen gnir seg mot vegetasjon for å tiltrekke hunner.

Paringen foregår i vannet. Paring skjer året rundt, men flest kull fødes i begynnelsen av regntiden. Normalt får flodsvinet ett kull i året. Hunnen føder 2-8 (normalt 5) pelskledde unger som veier rundt 1,5 kg. Flodsvinungen kan spise gress, løpe, svømme og dykke kort tid etter fødselen. Ungene dier av hvilken som helst av mødrene i gruppen til de er omtrent tre måneder. Og en av mødrene er alltid i nærheten av ungene for å beskytte dem mot farer. Rovdyr som tar flodsvin er blant annet anakonda, kaimaner og jaguarer. Ungene blir hos flokken til de er rundt et år, og blir kjønnsmodne når de er rundt 15 måneder gamle.

Flodsvinet kalles også kapybara. Navnet kapybara kommer fra et ord hos den søramerikanske urbefolkningen og betyr gressets herre. Som navnet sier spiser flodsvinet først og fremst gress og vannplanter. På morgenen og ettermiddagen gresser flodsvinet, og mens varmen er på det sterkeste midt på dagen ligger det neddykket i vannet hvor det spiser vannplanter.

Flodsvin

Utbredelse
Sør-Amerika
Levested
Våtmarker, innsjøer, sumper og elver med mye vegetasjon
Vekt
27-79 kg
Kroppslengde
1,0-1,3 m
Mankehøyde
0,5-0,6 m
Levealder
8-10 år
Drektighetstid
5 måneder
Antall unger
2-8
Føde
Gress og vannplanter
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Rodentia (Gnagere)
Familie
Caviidae (Marsvindyr)
Slekt
Hydrochaeris
Art
Hydrochaeris hydrochaeris
Engelsk navn
Capybara
Trenger du hjelp?