Rødbukspiraja

Pirajaen er kjent for sine skarpe tenner, sterke kjever og gode appetitt. Den biter lett av biter med kjøtt som svelges helt. En flokk piraja kan fortære større byttedyr på kort tid. Rødbukspiraja er en av de farligste og mest aggressive artene piraja. 

Rødbukspirajaen er en sølvfarget fisk med rød buk og underbitt. Navnet piraja kommer fra det lokale ordet piro som betyr fisk og sainha som betyr tann. Du finner dem i et eget akvarium mellom slanger og øgler i Tåkeskogen. 

Pirajaen er stimfisk og svømmer derfor i store stimer. Myten sier at den vil angripe alle dyr uansett størrelse. Men den lever for det meste av fisk og små dyr som lever i vannet. Pirajaen spiser også døde eller skadede dyr. Angrep på mennesker er imidlertid veldig sjelden. Det finnes ingen dokumenterte dødelige pirajaangrep på mennesker.

Det finnes mange pirajaarter, men bare noen få spiser kjøtt. Mange av pirajaartene er vegetarianere som bruker tennene til å knekke nøtter som faller ned i vannet.

Pirajaen ble kjent i 1914 da USAs tidligere president Theodor Roosevelt kom hjem fra sin Amazonas-tur og fortalte grusomme historier om pirajaen.

Rødbukspiraja

Utbredelse
Sør-Amerika
Levested
Elver
Vekt
Opp til 3,5 kg
Kroppslengde
28-33 cm
Føde
Fisk, snegler, insekter, planter og større dyr
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Actinopterygii (Strålefinnede fisker)
Orden
Characiformes (Karpelaksfisker)
Familie
Characidae (Karpelakser)
Slekt
Pygocentrus
Art
Pygocentrus nattereri
Engelsk navn
Red-bellied Piranha
Trenger du hjelp?