Edderkoppape

Det spesielle navnet har edderkoppapen fått fordi den minner om en edderkopp når den svinger seg i trærne. Den har veldig tynne bein og armer, og en tynn, lang hale. 

 

Edderkoppapens hale er lengre enn apens kroppslengde og brukes som en ekstra arm eller bein. Tuppen av halen er naken og minner om en fingerspiss. Halen kan brukes til å plukke opp ting med, kaste ting, svinge seg med, og henge i. Den brukes også som en slags sikkerhetsline når apene slenger seg i trærne. Edderkoppapene har bare fire fingre på hendene, ingen tommel. Hendene og fingrene er lange og smale og brukes som en krok.

Edderkoppapene kommer fra Sør-Amerika, der lever de i grupper på rundt 30 dyr, som igjen er delt opp i mindre grupper på 3-4 dyr. De lever i toppen av trærne hvor de finner mat. De spiser for det meste frukt, men kan også spise litt frø, blader, blomster, bark, honning, egg og innsekter. Det er en fordel å dele seg opp i mindre grupper når man skal lete etter frukt/mat. Hanner holder ofte sammen i grupper. Hanngruppene beveger seg over mye større avstander enn hunnene og kan møte edderkoppapegrupper fra andre flokker. Hunnene holder sammen i mindre grupper sammen med barna eller er alene.

Når grupper med edderkoppaper møtes klemmer de hverandre for å senke spenningen i kroppen og unngå konflikter. Klemmingen foregår ved at de legger hodene i armhulene på hverandre og holder rundt hverandre. Apene blottlegger da et ømt punkt, noe som blir gjort for å sette den andre på prøve.

Edderkoppapen er i dag klassifisert som kritisk truet på IUCNs rødliste. Jakt og ødeleggelse av leveområdene er edderkoppapens hovedtrusler.

Edderkoppape

Utbredelse
Colombia, Panama og Ecuador
Levested
Regnskog
Vekt
6-8 kg
Kroppslengde
38-63 cm
Halelengde
50-89 cm
Levealder
Opptil 25 år
Drektighetstid
7-8 måneder
Antall unger
1
Føde
Frukt, frø, blader, blomster, bark, honning, egg og insekter
Rødliste status
Kritisk truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primates (Primater)
Familie
Atelidae (Klamreaper)
Slekt
Ateles
Art
Ateles fusciceps rufiventris
Engelsk navn
Colombian Black Spider monkey
Trenger du hjelp?