Dvergsilkeape

Dvergsilkeapen er verdens minste ape, den veier bare litt over 100 gram, omtrent like mye som en kiwi. Den pleier å gjemme seg bak trestammer og er veldig vanskelig å få øye på.

Dvergilkeapen er verdens minste ape, den veier gjennomsnittlig 119 g og er ca 13 cm lang. Den bor i tretoppene i regnskogen, hvor den hovedsakelig lever av frukt og saft fra trærne. Noen ganger kan den spise små dyr. Siden den er så liten kan den komme seg fram på veldig tynne greiner uten at de knekker.

På fingrene til dvergsilkeapene er det klør i stedet for negler, bare tommelen har en flat negl. Dette er en tilpasning for å klatre i trær. Klørne brukes til å holde seg fast til stammen når dvergsilkeapen gnager hull i barken for å drikke saft fra trærne. Dvergsilkeapen markerer hullene med lukt og vender tilbake til disse. 

Dvergsilkeapene danner små familiegrupper på 3-15 dyr. Et par er dominerende, og det er bare dette paret som vil få unger. Ved fødselen er ungene bare 3 cm lange og veier 15 gram. Det er hannen som passer ungen etter fødselen. Han bærer ungen på ryggen. Hunnen må finne mat for å kunne produsere nok melk til ungene, og har bare ungene når de skal die. Unger fra tidligere kull hjelper til med å oppfostre senere unger før de forlater flokken.

Området til dvergsilkeapen forsvares med rop. Møtes to grupper med dvergsilkeaper vender de baken mot hverandre.

Dvergsilkeapen er ikke truet. Den er tilpasningsdyktig, og klarer seg derfor godt i et endrende miljø.

Dvergsilkeape

Utbredelse
Peru, Ecuador, Colombia, Bolivia, og Brasil
Levested
Skog
Vekt
85-140 g
Kroppslengde
12-15 cm
Halelengde
17-23 cm
Levealder
8-12 år
Drektighetstid
140 dager
Antall unger
1-2
Føde
Saft fra trær, frukt, insekter og små dyr
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primates (Primater)
Familie
Cebidae
Slekt
Callithrix
Art
Callithrix pygmaea
Engelsk navn
Pygmy Marmoset
Trenger du hjelp?