Bomullstopptamarin

Bomullstopptamarinen har fått navnet sitt fordi det ser ut som om den har bomull på hodet.

Bomullstopptamarinen er en liten ape fra Colombia i Sør-Amerika. Den har fått navnet sitt fra den karakterisktiske hvite manken på hodet. Pelsen er brun på ryggen, hvit på magen og beina, rustrød og svart på halen.

Når bomullstopptamarinen blir skremt reiser den pelsen på hodet og reiser seg opp for å se større ut.

Bomullstopptamarinen er aktiv om dagen, og bruker mye av dagen på å lete etter mat spesielt insekter og små dyr. Den leter gjennom blader, langs greiner og inni huler i trærne.

Bomullstopptamarinene danner små familiegrupper på 8-12 dyr. Et par er dominerende, og det er bare dette paret som får unger. Det fødes normalt tvillinger. Det er hannen som passer ungene etter fødselen. Han bærer ungene på ryggen. Hunnen må finne mat for å kunne produsere nok melk til ungene, og har bare ungene når de skal die. Unger fra tidligere kull hjelper til med å oppfostre senere unger før de forlater flokken.

Bomullstopptamarinene kommuniserer med lyder. Noen av disse lydene er så høyfrekvente at vi ikke kan høre dem.

Bomullstopptamarinen er sterkt truet. Hovedtruslene er ødeleggelse av apens leveområder og fangst av aper for å selge dem som kjæledyr. Bomullstopptamarinen brukes mye i medisinsk forskning, og i dag er det flere aper i fangenskap enn i det fri.

Bomullstopptamarin

Utbredelse
Colombia
Levested
Regnskog
Vekt
400-450 g
Kroppslengde
20-25 cm
Halelengde
33-40 cm
Levealder
10-15 år
Drektighetstid
140-145 dager
Antall unger
2
Føde
Frukt, insekter, små dyr og saft fra trærne
Rødliste status
Kritisk truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primata (Primater)
Familie
Cebidae (Kapusineraper)
Slekt
Saguinus
Art
Saguinus oedipus
Engelsk navn
Cotton-top Tamarin
Trenger du hjelp?