Sibirsk tiger

Tigeren har kattedyrets fascinerende eleganse og mykhet, men bak det kattemyke ytre skjuler det seg en utrolig spenst og en rå styrke.

Sibirske tigre kommer fra Sibir og grensetraktene til Kina og Nord Korea. Klimaet der er veldig likt det norske.

Dessverre står den sibirske tigeren i fare for å bli utryddet av mennesker. Det finnes bare rundt 400 igjen i naturen. Kristiansand Dyrepark er med i et europeisk bevaringsprogram for sibirske tigre, og vil på denne måten sikre en levedyktig og sunn bestand i dyreparker.

Tigerens Rike i Dyreparken er et av Europas største og flotteste tigeranlegg. Åtte mål kupert område med bekk, vann, klipper og trær, gangbroer og tunneler, slik at du kan komme tett innpå dyrene. Målet er at tigrene skal kunne trives samtidig som at du - uten å forstyrre dem - skal kunne oppleve de flotte dyrene så naturlig som mulig.

Tigrene i Dyreparken

De første tigrene kom til Dyreparken i mai 2001. Da kom Ryeka og Ulysses til Tigerens Rike. De fikk to kull med unger. Ryeka fødte en liten tigerjente i mai 2003, hun fikk navnet Tinka. (Tinka bodde i Dyreparken til november 2004, da ble hun overført til dyreparken Zoo de Servion i Sveits, for at hun skal få mulighet til å stifte sin egen familie). Syv måneder senere fødte Ryeka på nytt, denne gangen tvillingene Ingrid Alexandra og Rex. I 2005 ble Ingrid Alexandra overført til Park Lymphne Animal Park i England. 

Vinteren 2013 fikk vi en ny tigerhunn, Boonya til Dyreparken. Hun kom fra en dyrepark i Sibir. 

Det finnes seks underarter av tiger; sibirsk tiger, bengalsk tiger, indokinesisk tiger, sydkinesisk tiger, malaysisk tiger og sumatra tiger. Tre underarter er utryddet. Sibirsk tiger er verdens største kattedyr. Den er gylden oransje med mørke striper. Den har hvite områder på magen, brystet og ansiktet. Stripene er ulike fra dyr til dyr og fra den ene siden av kroppen til den andre siden av kroppen. Sibirsk tiger har en lysere vinterpels så den ikke er så synlig i snøen. Den har færre striper enn andre tigere. Sibirsk tiger er tilpasset kalde vintre med mye snø. Pelsen er lang og tykk og den har et isolerende fettlag under huden. Den tåler temperaturer på ned mot -40 °C.

Hannen kan ha et revir på opp til 10.000 kvm. Tigeren markerer reviret sitt med kloremerker på trestammen og luktmarkeringer. Sibirsk tiger lever alene.

Den sibirske tigeren vandrer store avstander på leting etter mat. Den jakter når som helst på døgnet, men er hovedsakelig nattaktiv. Tigeren er ikke så utholdende til å løpe så den jakter med overraskelsesangrep. Den smyger seg inn på byttet, og når den er 10-25 meter fra byttet angriper den. Byttet drepes med et bitt i nakken eller halsen. Det er bare ett av ti jaktforsøk som lykkes. En tiger kan spise 40 kilo kjøtt på en gang.

Når hunnen er klar for å pare etterlater hun urin og kloremerker på trestammene. I paringstiden vil et tigerpar holde sammen og pare seg mange ganger, hun er bare brunstig i tre til syv dager. Ungene er blinde når de blir født, og øynene åpnes etter ca to uker. Da begynner de å gå ut av hiet. Moren lærer dem å jakte når de er et halvt år gamle. Ungene lever sammen med moren til de er tre-fem år gamle.

Sterkt truet

Sibirsk tiger er sterkt truet. På 1940-tallet var det bare 20-30 tigere igjen i vill tilstand. Bevaringsprosjekter har ført til at antallet har økt igjen, og i dag er det rundt 400 tigere i naturen. Hovedtruslene til sibirsk tiger er ødeleggelse og oppstykking av leveområdene og mangel på byttedyr. I tillegg jaktes sibirsk tiger for skinnet og for bruk i tradisjonell kinesisk medisin. Tigerbein anses å ha en helsebringende effekt. Tigeren er derfor utsatt for tyvjakt. Et tigerskjelett kan selges for ti tusen dollar. I dyreparker er det bevaringsprogram på sibirsk tiger.

Sibirske tigere kan hoppe hele fem meter høyt, men vi har høye gjerder rundt tigrene så det er helt ufarlig å stå på utsiden og se på dem.

Sibirsk tiger

Utbredelse
Asia (Sibir, Nord-Korea og Kina)
Levested
Skog
Vekt
100-300 kg
Kroppslengde
1,4-2,8 m
Halelengde
60-110 cm
Mankehøyde
80-110 cm
Levealder
15-20 år
Antall unger
2-4
Føde
Hjortedyr, villsvin, andre dyr og fisker
Rødliste status
Sterkt truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Carnivora (Rovdyr)
Familie
Felidae (Kattedyr)
Slekt
Panthera
Art
Panthera tigris altaica
Engelsk navn
Amur Tiger
Trenger du hjelp?