Hvithåndsgibbon

Gibbon er aper fra Sørøst-Asia som lever høyt oppe i trærne. De går sjelden på bakken, men svinger seg fra tre til tre, og "løper" bortetter greinene.

I Dyreparken bor gibbonapene sammen med orangutangene i Asiaavdelingen. 

Gibbonen er tilpasset et liv i trærne og har lange fingre som virker som en effektiv krok. Armene er også lange. De er faktisk så lange at gibbonen kan hoppe 10-14 meter mellom tretoppene. Likevel er gibbonene så redd for vann at de ikke våger å gjøre et hoppe over vannkanalen rundt øya deres i Dyreparken.

Gibbon har svart hud og pelsen er hvit rundt ansiktet og føttene. Resten av pelsen varierer i farge fra kremfarget til rød, brun eller svart.

Gibbon lever oppe i trekronene i regnskogen. De svinger seg fra tre til tre med sine spesielt tilpassede lange armer.

Gibbonen lever i parforhold. Den holder seg hele tiden til samme revir. Reviret markeres med sang fra hannen og hunnen. Hun begynner med noen lange sterke hyl som bare blir høyere og høyere. Hannen svarer på dette med noen enklere, skjelvende hyl. Sangen forsterker båndet mellom paret. Hver duett varer mellom 15 og 20 sekunder, denne gjentas mange ganger. Ungen holder seg sammen med foreldrene til den er kjønnsmoden ved seks til åtte års alderen. 

Gibbon bruker det meste av dagen til å finne mat og spise. Om natten hviler den blant greinene.

Paret bruker litt tid hver dag på å stelle hverandre i pelsen.

Gibbonen bruker kroppsvekten som pendel når den svinger seg i tretoppene. Den sparer energi ved å holde farten. Den kan svinge seg tre meter i et eneste håndgrep. Den har lange fingre som er krummet som en krok og huden i hendene gir et godt grep. Gibbonen er den eneste primaten i tilegg til mennesket som lett kan gå på to bein.

Den kan hoppe 10-14 meter.

Hvithåndsgibbonen er sterkt truet. Avskoging og jakt er hovedtruslene til denne arten. I tilegg fanges ungene for å selges som kjæledyr.

Hvithåndsgibbon

Utbredelse
Sørøst-Asia (Thailand, Malaysia, Indonesia, Laos og Sør-Kina)
Levested
Regnskog
Vekt
4-8 kg
Kroppslengde
42-59 cm
Levealder
25-30 år
Antall unger
1
Føde
Frukt, blader, insekter, fugler, egg og blomster
Rødliste status
Sterkt truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primates (Primater)
Familie
Hylobatidae
Slekt
Hylobates
Art
Hylobates lar
Engelsk navn
White-handed Gibbon
Trenger du hjelp?