Borneoorangutang

Det har vært en kraftig nedgang i antall orangutanger de siste årene. Arten står nå i fare for å bli utryddet. Hogst av regnskogen og skogbranner er de største problemene. I tillegg fanges unger og selges som kjæledyr.

I Dyreparken bor det fire orangutanger. Matu ble født i november 1996 i Chester Zoo i England, og kom til Dyreparken i mai 2004. Han er oppkalt etter en by på Borneo, øya hvor disse orangutangene kommer fra. Matus bestemor ble født på Borneo. Hun kom fra et orangutangreservat på Borneo til England da hun var 1-2 år gammel, og har vært i Chester Zoo siden 1966.

19. august 2009 kom orangutangene Nony (født 28.10.1985) og hennes datter Nala (født 2005) til Dyreparken fra Köln Zoo i Tyskland. Nony og Matu fant raskt tonen, og 30. mai 2011 fødte Nony en velskapt unge.

Orangutang er malay og betyr "mannen fra skogen". Orangutangen er en rødbrun ape med veldig lange armer, opp til 2,2 m lange. Beina er håndliknenede og kan ta i greinene, dette gir den en god tilpasning til livet i tretoppene. Beina er veldig fleksible, dette gir en større bevegelighet. Hannen er ulik hunnen, han har store kinnputer som blir større med alderen, et langt skjegg og bart, og en hengende halspose. Det er halsposen som gjør det mulig for orangutangen og lage sine brøl. Han har lange hår på armene, disse henger som en kappe når armene er utstrekte. Orangutangen er veldig intelligent.

Orangutangen oppholder seg for det meste oppe i trærne i regnskogen. Beina er korte, og dette er en ulempe nede på bakken. Den spiser, sover og parer seg oppe i trekronene. Det er bare hannen som av og til kommer ned på bakken.

Om dagen leter orangutangen etter mat, om kvelden bygger den et ”reir” ved å dra greiner og blader sammen. Når det er behov for det lager den tak over seg. Soveplassen brukes normalt bare en natt.

Hunnen føder i et rede i tretoppene. Ungen henger fast på moren når hun klatrer rundt i trekronene. De vil holde sammen til ungen er omtrent åtte år.

Orangutangen lever alene, men møter noen ganger andre når den spiser frukt. Unge hunner kan holde sammen i noen få dager.

Tidligere trodde man at orangutang var en art, men nyere genetisk forskning viser at det finnes to arter, Borneo-orangutang og Sumatra-orangutang. I Dyreparken har vi Borneo-orangutang.

Borneoorangutang

Utbredelse
Borneo (Indonsia og Malaysia)
Levested
Skog og regnskog
Vekt
40-80 kg
Kroppslengde
1,1-1,4 m
Levealder
50-60 år
Antall unger
1
Føde
Frukt, blader, honning, små dyr og egg
Rødliste status
Sterkt truet
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Primates (Primater)
Familie
Horminidae (Menneskeape)
Slekt
Pongo (Orangutang)
Art
Pongo pygmaeus
Engelsk navn
Bornean Orangutan
Trenger du hjelp?