Svanegås

Svanegåsa er en stor gås. Den har en lang hals og et langt svart nebb. Fjærdrakten er brun på hodet, lys på forsiden av halsen og mørk på baksiden.

Svanegåsa hekker i Sibir og Mongolia og overvintrer i Kina.

Svanegåsa er et vanlig husdyr i store deler av verden. Den er kjent for fettfattig kjøtt.

I Dyreparken lever den domestiserte svanegåsa. Denne har kortere nebb med stor knøl, lengre hals og større kropp, og den kan ikke fly.

Svanegåsa er sårbar for utryddelse. Hovedtruslene er ødeleggelse av leveområdene og jakt.

Vannfuglen har flere tilpasninger til livet i vann. Den har svømmeføtter med svømmehud mellom tærne så de kan svømme hurtig. For at den ikke skal bli våt i vannet er fjærene  vannavstøtende og den har et underlagsfett som også virker vannavstøtende. Den steller nøye med fjærdrakten sin for å holde fjærene vanntette. En kjertel på fuglen skiller ut en vannavstøtende olje som fuglen sprer rundt på kroppen. Nebbet til vannfuglen er bredt, flatt med tagger ytterst og brukes til filtrering av vannet og til å klippe av plantedeler. Halsen er lang så den kan spise under vann.  

Svanegås

Utbredelse
Mongolia, Kina og Russland
Levested
Våtmarker
Vekt
2,8-3,5 kg
Kroppslengde
81-94 cm
Levealder
10-15 år
Rugetid
28-30 dager
Antall egg
5-8
Føde
Planter og frø
Rødliste status
Sårbar
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Anseriformes (Vannfugler)
Familie
Anatidae (Andefugler)
Slekt
Anser
Art
Anser cygnoides
Engelsk navn
Swan Goose
Trenger du hjelp?