Struts

Strutsene i Dyreparken bor i Afrika-området sammen med sebraer, sjiraffer og antiloper, akkurat som på savannen i Afrika.

Strutsen er verdens største fugl. Den har en lang, tynn gråfarget hals og et lite hode. Kroppen er stor, kraftig og fjærkledd, og beinene er lange og svært kraftige. Strutsen har kun to tær på hver fot, dette er helt spesielt for fugler. Øyevippene til strutsen er veldig lange og tykke. Fjærdrakten til hannen er sort med hvite områder og hunnens er gråbrun.

Strutsen kan ikke fly, den har ikke sammenhengende fjær slik andre fugler har. Til gjengjeld kan strutsen løpe i 70 km/t i opp til 30 minutter av gangen.

Strutsen lever i familiegrupper med en hann og 5-15 hunner. Et strutseegg kan veie opptil 1,5 kg og tilsvarer mellom 20 og 24 hønseegg. Alle hunnene i gruppen legger eggene i samme rede. Gruppen bytter på å ruge eggene, forskjellige hunner ruger om dagen og hannen ruger om natta.   

Øyeeplet til strutsen er større enn hjernen.

Strutsen forsvarer seg mot rovdyr med kraftige spark.

Alt på 1800-tallet ble strutsen holdt i fangenskap for fjærenes skyld. I dag holdes strutsen på farmer for kjøttets skyld.

Struts

Utbredelse
Afrika
Levested
Savanner, stepper og ørkenområder
Vekt
100-140 kg
Kroppslengde
2,1-2,8 m
Levealder
10-30 år
Rugetid
6 uker (40-42 døgn)
Antall egg
10 - 30
Føde
Gress og annet plantemateriale
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Struthioniformes (Strutsefugler)
Familie
Struthionidae
Slekt
Struthio
Art
Struthio camelus
Engelsk navn
Ostrich
Trenger du hjelp?