Ørkenrev

Ørkenreven er en liten nord-afrikansk rev som er godt tilpasset livet i ørkenen. De store ørene brukes både til å avlede varme og lokalisere byttedyr under sanden.

Ørkenreven er den minste revearten, men har størst ører i forhold til kroppsstørrelsen. Ørene er 10-15 cm lange. Ørene avleder store mengder varme da de har store mengder blodårer rett under hunden, og gjør det mulig å lokalisere byttedyr under sanda. Ørekenreven har en lys kremfarget til gyllengul pels over ryggen som kamuflerer den godt i sanda, og hvit pels under magen. Pelsen er tykk, myk og lang. Den fungerer som isolasjon mot både varmen og kulden i ørkenen. Halen har lang pels med en sort tipp. Potene er dekket av pels slik at ørkenreven kan gå på den varme sanden uten å brenne fotsålen.  

Ørkenreven oppholder seg i grupper på opptil 10 dyr. Gruppen består gjerne av ett avlspar, unger fra deres siste kull og gjerne noen av ungene fra tidligere kull. Hannene markerer territoriet med urin og er aggressive under paringssesongen. Paring foregår i januar-februar. Hunnen får normalt et kull på 2-5 valper en gang i året. Ungene er nesten hvite i fargen, veier ca 50 g, er blinde ved fødselen og ørene er foldet ned. Ungene åpner øynene når de er rundt ti dager gamle og ørene løfter seg like etter. Hunnen forsvarer hiområdet når de har unger. Hannen holder seg sammen med hunnen etter at ungene er født, men er ikke inne i hiet sammen med ungene. Ungene drikker melk og blir i hiet i to måneder før de avvendes og blir kjønnsmodne når de er 11 måneder. Flokken kommuniserer med ulike lyder; bjeffing, klynking og piping.  

Ørkenreven oppholder seg i tørre områder og graver sitt eget, gjerne flere meter lange, hi i sand eller i myk jord. Hiet har ofte flere innganger hvor reven kan flykte om nødvendig. Hulene graves ofte under ørkenbusker eller annen vegetasjon for å benytte røttene til støtte for hulen som graves ut. Ørekenreven er aktiv om natten og oppholder seg i hiet om dagen for å unngå den verste heten. Hiet brukes også til valpene. Noen ganger vil flere familier forbinde hiene sine til enorme gangsystemer.  

Kostholdet er variert og består av alt fra frukt og grønt til insekter og små dyr. Jakten foregår ved å forfølge byttet og reven benytter dens godt utviklede hørsel og luktesans. De enorme ørene gjør det mulig å filtrere lyd gjennom mange centimeter med sand. Når ørkenreven jakter kan den gjerne stå å stirre på bakken mens den snur hode fra side til side for å finne retningen til byttet. Ørkenreven har god spenst og kan hoppe 60-70 cm opp og 1,2 m langt, noe som er nyttig ved jakt. Ørkenreven kan klare seg lange perioder uten vann, og får mesteparten av vannet fra maten den spiser. Nyrene er tilpasset å begrense vanntap.  

Ørkenreven er utsatt for stort jaktpress i Sahara. Den jaktes for pelsen og fanges for kjæledyrsalg. Som art er ørkenreven ikke truet, men er nå sjelden i mange deler av Nord-Afrika.

Ørkenrev

Utbredelse
Nord-Afrika
Levested
Ørken
Vekt
1,0-1,5 kg
Kroppslengde
36-41 cm
Halelengde
18-31 cm
Levealder
8-10 år
Antall unger
2-5
Føde
Gnagere, fugler, egg, øgler, insekter og planter
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Carnivora (Rovdyr)
Familie
Canidae (Hundedyr)
Slekt
Vulpes (Ekte rever)
Art
Vulpes zerda
Trenger du hjelp?