Kanadagås

Kanadagåsa har sort hode og nakke, og hvite kinn. Kroppen er brun, med litt hvitt. Nebbet og føttene er sorte. Den har godt syn og god hørsel.

Kanadagjessene danner par om vinteren, og om våren legger hunnen egg. Noen av parene er sammen for resten av livet, andre finner nye partnere neste vinter.

Etter at alle ungene er klekket går hele familien sammen på jakt etter mat. Både hannen og hunnen beskytter ungene. Kanadagåsa liker å bade og svømme, særlig når det er varmt i lufta.

Vannfuglen har flere tilpasninger til livet i vann. Den har svømmeføtter med svømmehud mellom tærne så de kan svømme hurtig. For at den ikke skal bli våt i vannet er fjærene  vannavstøtende og den har et underlagsfett som også virker vannavstøtende. Den steller nøye med fjærdrakten sin for å holde fjærene vanntette. En kjertel på fuglen skiller ut en vannavstøtende olje som fuglen sprer rundt på kroppen. Nebbet til vannfuglen er bredt, flatt med tagger ytterst og brukes til filtrering av vannet og til å klippe av plantedeler. Halsen er lang så den kan spise under vann.

Kanadagås

Utbredelse
Nord-Amerika, Europa, Asia og New Zealand
Levested
Områder med både gress og vann
Vekt
3-6 kg
Kroppslengde
55-100 cm
Levealder
Over 20 år
Rugetid
23-30 dager
Antall egg
2-9
Føde
Gress og vannplanter
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves(Fugler)
Orden
Anseriformes (Andefugler)
Familie
Anatidae (Andefamilien)
Slekt
Branta
Art
Branta canadensis
Engelsk navn
Canada Goose
Trenger du hjelp?