Grågås

Grågåsa har gråbrune fjær og et oransje nebb. De gråbrune fjærene blir lysere på underkroppen. Beina og føttene er hudfarget.

På engelsk heter grågåsa Graylag Goose. Ordet ”lag” betyr å henge etter. Grågåsa har fått det navnet fordi den er en av de siste av gjessene som drar til varmere strøk om vinteren. 

Grågåsa kan leve sammen i mindre familiegrupper, eller i store flokker på flere tusen dyr. Det er bare hunnen som ruger på eggene.

Vannfuglen har flere tilpasninger til livet i vann. Den har svømmeføtter med svømmehud mellom tærne så de kan svømme hurtig. For at den ikke skal bli våt i vannet er fjærene  vannavstøtende og den har et underlagsfett som også virker vannavstøtende. Den steller nøye med fjærdrakten sin for å holde fjærene vanntette. En kjertel på fuglen skiller ut en vannavstøtende olje som fuglen sprer rundt på kroppen. Nebbet til vannfuglen er bredt, flatt med tagger ytterst og brukes til filtrering av vannet og til å klippe av plantedeler. Halsen er lang så den kan spise under vann.

Grågås

Utbredelse
Europa og Asia
Levested
Områder med både gress og vann
Vekt
3-4 kg
Kroppslengde
75-90 cm
Levealder
Opp til 20 år
Rugetid
27-28 dager
Antall egg
3-12
Føde
Gress, røtter og små dyr som lever i vann
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Aves (Fugler)
Orden
Anseriformes (Andefugler)
Familie
Anatidae (Andefamilien)
Slekt
Anser
Art
Anser anser
Engelsk navn
Graylag Goose
Trenger du hjelp?