Elandantilope

Elandantilopen er verdens største antilope. Den har store spiralformede horn. Du finner elandantilopene i Dyreparken på savannen i Afrikaområdet. Her holder de til sammen med sjiraffer, strutser, blissbukker og sebraer.

Elandantilopen er den største av alle antiloper. Den likner mer på en ku enn på en antilope. Den har en gråbeige pels med en svart stripe over ryggen, hvite striper loddrette langs siden og en kort man langs nakken. Over manken har den en pukkel. Hannen er mye større enn hunnen, han kan veie opp til 1000 kg, mens hun bare blir opp til 600 kg. Begge kjønn har spiralformede horn. Hannens horn kan bli opptil 1,2 meter lange og hunnenes horn blir halvparten så lange som dette. På hodet til hannen er det en "hårtopp". På halsen har elanden en hengende halspose, en tilpasning for å regulere varmen. 

Elandantilopene lever i flokker på opptil 25 dyr som består av hunner, kalver og en eller flere hanner. Men flokker på over 700 dyr forekommer. Hvis det er flere hanner i flokken er det den dominante hannen som får pare seg med hunnene. Når hannene sloss tvinner de hornene sine sammen med motstanderens og dytter med all sin kraft. Gamle hanner lever ofte alene.

Kalven fødes under regntiden når det er mye mat. Når kalven blir født veier den 22-36 kg. Hunnene beskytter kalvene mot rovdyr ved å flokke seg sammen og jage vekk rovdyrene, for eksempel løver. Kalven drikker melk frem til den er 4-5 måneder, og blir kjønnsmoden når den er 3-4 år. Kalvene holder ofte sammen i grupper.

Elandantilopene oppholder seg ofte i skyggen om dagen. Om morgenen og kvelden finnes de i mer åpne områder, hvor de spiser på gress, urter, løv og busker. De tar av og til hjelp av hornene til å bryte av greiner med blader som de kan spise, og hovene brukes til å grave opp løk og røtter fra jorden. Elanden er drøvtygger og har fire mager. For å overleve tørke kan den la kroppstemperaturen stige med opp til 7 °C for å unngå å miste væske i form av svette. 

Øynene til elanantilopen sitter, som hos mange byttedyr, på siden av hodet. Dette gir den et synsfelt på tilnærmet 360 grader, noe som er nyttig for å oppdage rovdyr. Til tross for størrelsen kan eland løpe i opptil 70 km/t og hoppe 1,5 m høyt over hindre som står i veien hvis den må flykte.

Elandantiloper blir holdt som husdyr i Afrika på grunn av melken, kjøttet og skinnet. Det drives eksport til Asia. Melken er mer proteinrik og fettrik enn kumelk.

Elandantilope

Utbredelse
Afrika
Levested
Stepper og åpne skogområder
Vekt
300-1000 kg
Kroppslengde
2,5-3,5 m
Halelengde
60-90 cm
Mankehøyde
1,0-1,8 m
Levealder
15-20 år
Antall unger
1
Føde
Gress, urter, løv og busker
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Artiodactyla (Partåede hovdyr)
Familie
Bovidae (Slirehorndyr)
Slekt
Taurotragus (Elandantiloper)
Art
Taurotragus oryx
Engelsk navn
Common Eland
Trenger du hjelp?