Blissbukk

På savannen i Dyreparken kan du se blissbukk. Dette er ganske små antiloper med spiralformede horn.

Blissbukken er rødbrun i pelsen og har et karakteristisk hvitt område i ansiktet. Ordet”bles” kommer fra Afrikaans og betyr hvitt, akkurat som ansiktet til blissbukken. Øynene er store og sitter på siden av hodet, dette gir et synsfelt på nærmere 360 grader og er nyttig når antilopen skal holde øye etter rovdyr. Ørene er lange og bevegelige. Den korten halen er svart.

Blissbukken har uforgreinede horn som aldri blir felt slik de gjør hos hjortedyrene. Hornene består av et keratinlag rundt en beinkjerne. Hornene til blissbukken er mørke, kan bli 70 cm lange og har ringer nesten helt opp til toppen. Hannene bruker hornene til å kjempe om territorier. En hann vil passe på flokken sin som består av flere hunner og deres unger.

Blissbukken holder seg i flokker på opp til 25 dyr. Morgenen og ettermiddagen bruker blissbukken til å spise gress. Den hviler midt på dagen og kvelden. Om høsten og vinteren samler de seg i store flokker og vandrer.

Blissbukken parer seg i september-desember og går drektig i åtte måneder. Ungene fødes fra mai-august. Hunnene føder på faste fødeplasser. De gjemmer seg ikke bort for å føde slik som mange andre antiloper. Det fødes en kalv og denne kan gå fem minutter etter fødselen. Ungen klarer da å følge med mor og resten av flokken  

Blissbukken ble nesten jaktet til utryddelse for hundre år siden. Takket være bevaringstiltak er ikke denne antilopen truet lenger.

Blissbukk

Utbredelse
Sør-Afrika
Levested
Savanner, stepper og åpne skogområder
Vekt
68-155 kg
Kroppslengde
120-210 cm
Halelengde
10-60 cm
Mankehøyde
80-130 cm
Levealder
10-17 år
Antall unger
1
Føde
Gress og urter
Rødliste status
Livskraftig (ikke truet)
Rike
Animalia (Dyreriket)
Rekke
Chordata (Ryggstrengdyr)
Underrekke
Vertebrata (Virveldyr)
Klasse
Mammalia (Pattedyr)
Orden
Artiodactyla (Partåede hovdyr)
Familie
Bovidae (Slirehornsdyr)
Slekt
Damaliscus
Art
Damaliscus pygargus phillipsi
Engelsk navn
Blesbok
Trenger du hjelp?